Νέα κινητικότητα και κύκλο συζητήσεων προκάλει η δήλωση του αρχηγού του κεμαλικού, ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για αλλαγή του πολιτεύματος στην Τουρκία από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
Ο κ. Μπαχτσελί δήλωσε ότι «δεν θα μας ενοχλούσε να ερωτηθεί ο λαός» για την αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό με δημοψήφισμα, αφήνοντας εμμέσως πλήν σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα στηρίξει στην Εθνοσυνέλευση σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος με στόχο το προεδρικό σύστημα.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβέρνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι στην πρόταση αναθεώρησης του συντάγματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα διαφυλαχθεί το ενιαίο κράτος. Έτσι ικανοποιεί την πάγια θέση του κόμματος των εθνικιστών που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε υπαινιγμό για ομοσπονδιακό σύστημα τύπου ΗΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Σεμίχ Γιαλτσίν, απαντώντας σε επικρίσεις της κεμαλικής κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμια κρυφή επικοινωνία ούτε συμφωνία με το ΑΚΡ.
Πρόσθεσε ότι το κίνημα θα εξετάσει πρώτα το σχέδιο του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές τους που είναι η διαφύλαξη του ενιαίου κράτους και η αποφυγή του δικομματισμού.
Έπειτα απ' αυτές τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα θα καταθέσει σύντομα στην Βουλή την τροπολογία για το προεδρικό σύστημα.
Στελέχη του ΑΚΡ τονίζουν ότι το αργότερο τον Ιανουάριο η πρόταση θα είναι στην Βουλή και εαν ασποσπαστούν 330 ψήφοι, κάτι που στο ΑΚΡ - με την στήριξη του ΜΗΡ - θεωρείται βέβαιο, ανοίγει ο δρόμος για δημοψήφισμα ακόμη και τον Απρίλιο του 2017.