Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο εισηγήθηκαν οι υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος και Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πρόνοια για τρίτο κύμα νομιμοποίησης των μεταναστών, που βρίσκονται στη χώρα μας, την ενοποίηση των αδειών παραμονής και άδειας εργασίας σ' ένα έγγραφο και την έκδοσή του από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, και όχι από τις Νομαρχίες. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται διπλασιασμός των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που λειτουργούν στο Νομό Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξυπηρετούν τα 2/3 περίπου των αλλοδαπών της Χώρας. Παράλληλα, στην έδρα κάθε νομού ιδρύεται Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Εξάλλου, για τις ανάγκες λειτουργικής υποστήριξης και στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών, συνιστώνται σε κάθε Διεύθυνση 35 οργανικές θέσεις. Στο πλαίσιο αποφυγής έντονων δημοσιονομικών επιπτώσεων, η κάλυψη των ανωτέρω οργανικών θέσεων, για μία εξαετία, θα συντελεσθεί μόνο με μεταθέσεις ή αποσπάσεις και όχι με διορισμούς. Για τον ίδιο σκοπό θεσπίζεται, υπό μορφή κινήτρου, ειδικό επίδομα, το οποίο θ' αντιπροσωπεύει το 3% περίπου του ποσού που κατατίθεται ως παράβολο από τους αλλοδαπούς κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Προβλέπεται η δυνατότητα εποχιακής εργασίας του υπηκόου τρίτης χώρας στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας μετάκλησής του. Το χρονικό διάστημα απασχόλησής του δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους έξι μήνες, ανά ημερολογιακό έτος. Οι άδειες αυτές δεν μπορούν ν' ανανεωθούν για οποιοδήποτε άλλο λόγο.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2006.
Ο κ. Παυλόπουλος στην εισήγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή τόνισε ότι θεσμοθετούνται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ρυθμίσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.