Την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα στα Ιωάννινα θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, διευκρινίζοντας πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε ο κ. Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα και πρόσθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5,3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε ότι «η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά», προσθέτοντας πάντως πως «θα πρέπει να περιμένουμε».
Ερωτηθείς εάν ο χθεσινός σεισμός μπορεί να επηρεάσει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ο Ευθύμιος Σώκος απάντησε ότι «η Δυτική Ελλάδα έχει το δικό της δυναμικό».
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», ανέφερε ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», επισήμανε.