Το Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν μεταξύ των θεμάτων που θα συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ.
Όπως είπε ο κ. Τσιζόφ, η χώρα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει τη διαδικασία εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Σχεδίου Ανάν και των ψηφισματων των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Τσιζόφ επισήμανε ακόμη πως ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της λύσης του προβλήματος, ωστόσο διευκρίνισε ότι «οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί εθελοντικά και από τις δύο πλευρές και όχι να τους επιβληθεί, καθώς μονον έτσι θα είναι βιώσιμη».
Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι «κάθε απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από την αδιαλλαξία του παρελθόντος θεωρείται θετική».
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζει πάντα την ανάγκη ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώνεται. «Η προώθηση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας θα συμβάλει στην εμβάθυνση κλίματος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ.
Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσιζόφ τόνισε ότι η Μόσχα θα δεχθεί τη λύση εκεινη που θα αποφασίσουν από κοινού η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το καθεστώς του Κοσόβου και οι εξελίξεις στην περιοχή, καθώς πλησιάζει η κατάθεση της σχετικής έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο κ. Τσιζόφ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ότι η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί αφορά κυρίως τους Αλβανοφώνους. «Η σερβική αλλά και οι άλλες μειονότητες εξακολουθούν να αισθάνονται ανασφαλείς», σημείωσε ο ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης των δικαιωμάτων τους. Ο κ. Τσιζόφ τόνισε πάντως ότι η λύση θα πρέπει να προέλθει από τα Ηνωμένα Έθνη και με την συμμετοχή τόσο του Βελιγραδίου όσο και των Σέρβων του Κοσόβου.
Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο κ. Βαληνάκης, με το ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικων είχε την ευκαιρία να συζητήσει και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία επετεύχθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Μόσχα. Συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς εμπορίου, ενέργειας και τουρισμού, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας και το καθεστώς έκδοσης βίζας.