Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση οδηγίας σχετικά με τη θέσπιση επικαιροποιημένων μέτρων για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών.
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η καταπολέμηση των επιδημικών εκρήξεων γρίπης των πτηνών κατά το παρελθόν ήταν πολύ δαπανηρή και δημιούργησε θέματα καλής μεταχείρισης των ζώων σε σχέση με τη μαζική σφαγή.
Πέρα από αυτό, η ανησυχία για τις δυνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία μιας μετάλλαξης, ενδεχομένως, στελέχους της γρίπης των πτηνών σε ιό που μεταδίδεται στον άνθρωπο ολοένα αυξάνεται. Τα επικαιροποιημένα μέτρα που προτείνονται σήμερα βασίζονται στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες επιδημίες και στις νέες επιστημονικές γνώσεις. Μεγάλη έμφαση δίνει η νέα νομοθεσία στη θεσμοθέτηση περισσότερων μέτρων για την καταπολέμηση των ιών χαμηλής παθογονικότητας με σκοπό να προληφθεί η μετάλλαξή τους σε μορφές υψηλής παθογονικότητας που ήταν υπεύθυνες για τις πιο σαρωτικές επιδημίες και οι οποίες είναι πιθανότερο να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών κύριος Μάρκος Κυπριανού δήλωσε: «Η σημερινή κατάσταση στην Ασία και οι πρόσφατες εκδηλώσεις γρίπης των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδειξαν πόσο καταστροφικές μπορούν να είναι οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της νόσου αυτής. Πέρα από τις γνωστές επιπτώσεις της στην υγεία και καλή διαβίωση των ζώων, υπάρχει ο βάσιμος φόβος να προκληθεί πανδημία γρίπης στον άνθρωπο από μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης των πτηνών. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό σύστημα για την πρόληψη της εμφάνισης νέων εστιών γρίπης των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ευέλικτη αντιμετώπιση όσων εκδηλώνονται τελικά και για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών τους επιπτώσεων.»
Η πρόταση βασίζεται στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες επιδημίες, στις νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την παθογένεση της νόσου, τον τρόπο εξάπλωσής της και τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι τα πιο ενδεδειγμένα μέτρα παρακολούθησης και πρόληψης της γρίπης των πτηνών λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι κίνδυνοι για την υγεία, το οικονομικό κόστος και οι αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία σε περίπτωση επιδημικής έκρηξης ελαχιστοποιούνται.
Η πείρα έχει καταδείξει ότι τα στελέχη χαμηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών δεν προκαλούν γενικά σοβαρή νόσο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γρίπη των πτηνών δεν έχει θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των στελεχών αυτών.
Ωστόσο, όταν αυτά μεταλλάσσονται σε στελέχη υψηλής παθογονικότητας, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφική επιδημία και τείνουν να μολύνουν επίσης τον άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο, η νέα νομοθεσία που προτείνεται θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισαγάγουν και να ενισχύσουν τα μέτρα παρακολούθησης και καταπολέμησης των ιών χαμηλής παθογονικότητας με σκοπό να προληφθεί η μετάλλαξή τους και οι υψηλής παθογονικότητας μορφές της νόσου.
Τα νέα μέτρα είναι επίσης πιο ευέλικτα όσον αφορά τον εμβολιασμό. Η εφαρμογή εμβολιασμού θα παρακολουθείται πάντοτε αυστηρά και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαιτούν να υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης των εμβολιασμένων πτηνών από τα μολυσμένα πτηνά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για την καταπολέμηση της νόσου όσο και για εμπορικούς σκοπούς. Τα μέτρα που προτείνονται θα εφαρμοστούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο πουλερικών και προϊόντων πουλερικών από περιοχές στις οποίες έχει εφαρμοστεί εμβολιασμός. Τυχόν περιορισμοί στο εμπόριο θα αποφασίζονται κατά περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές που καταφεύγουν στη χρήση εμβολιασμού ή σε τμήματα των εν λόγω περιοχών. Όλες οι περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εφαρμόζουν εμβολιασμό θα μπορούν να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές φυσιολογικά.
Το σχέδιο οδηγίας που εγκρίθηκε από την Επιτροπή σήμερα θα πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η οδηγία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2007, οπότε η προηγούμενη νομοθεσία για τη γρίπη των πτηνών (οδηγία 92/40/EEC) θα καταργηθεί.