Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «…Λυπάμαι πολύ που δεν είναι εδώ, αλλά θα είναι πάντα τα τραγούδια του»

Ο συνθέτης και ερμηνευτής μιλά με αφορμή τη συναυλία για τον Άλκη Αλκαίο στο Ηρώδειο
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 11:30
Yannis Margetousakis

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Έχοντας μελοποιήσει και τραγουδήσει στίχους του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού, ο συνθέτης και ερμηνευτής Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμμετέχει σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αείμνηστο Άλκη Αλκαίο (1949 - 2012), και μας μιλά για αυτήν τη συναυλία.

Με τίτλο «Πώς η Ιστορία γίνεται σιωπή» και με τη συμμετοχή των Θάνου Μικρούτσικου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μίλτου Πασχαλίδη, Χρήστου Θηβαίου και Μπάμπη Στόκα, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.

Δεν πρόκειται μόνο για έναν φόρο τιμής σε έναν πραγματικά μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μάστορα του λόγου, αλλά και για μια ουσιαστική αναφορά στο ελληνικό τραγούδι που ακουμπάει στη νεοελληνική κουλτούρα και μας εμψυχώνει στους δύσκολους καιρούς.

Φίλος και συνεργάτης του σπουδαίου δημιουργού, του οποίου οι στίχοι σηματοδότησαν μια νέα εποχή στον χώρο  αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή του ελληνικού τραγουδιού, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μιλά όχι μόνο για τον ποιητή, αλλά και για τον άνθρωπο Άλκη Αλκαίο, και για αυτό το συναυλιακό αφιέρωμα.

Ο Άλκης Αλκαίος.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Άλκη Αλκαίο, στον οποίο είναι αφιερωμένη η συναυλία.

«Ο Άλκης βασανίστηκε πολύ από τη χούντα των συνταγματαρχών του 1967. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπορεί να προχωράει μέσα στο σπίτι του μόνο σκυφτός, σχεδόν γονατιστός. Αυτή η επίκτητη αναπηρία του από τους φασίστες ανάγκασε, ενώ ήταν κλεισμένος μέσα στους τοίχους του, το μυαλό του να φεύγει και να ταξιδεύει παντού στο σύμπαν, κυρίως στις πόλεις. Στα τραγούδια του, αναφέρεται συχνά στη ζωή των ανθρώπων μέσα στις πόλεις. Σαφώς, είναι προοδευτικός με αριστερή θέση, βλέπει τα κακώς κείμενα, κάνει κριτική σε αυτά, παίρνει θέση απέναντι στα πράγματα, και όλα αυτά τον κάνουν ξεχωριστό».

Τι θυμάστε πιο έντονα από τη συνεργασία σας μαζί του;

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή. Τον Άλκη Αλκαίο τον γνώρισα τη δεκαετία του ’80, στα μισά περίπου. Μας γνώρισε ο Αχιλλέας ο Θεοφίλου, καθώς είχε ζητήσει ο ίδιος ο Αλκαίος να με γνωρίσει. Ενθουσιάστηκα, όταν ζήτησε να με γνωρίσει. Έχω ηχογραφήσει περίπου 30 τραγούδια του, τα 25 είναι δικές μου μουσικές. Ο Άλκης Αλκαίος δίνει ένα παράδειγμα, που έδωσαν και δίνουν όλοι όσοι, με διάθεση αυτοθυσίας ακόμα και της ίδιας τους της ζωής, παίρνουν μέρος στη λύση των προβλημάτων και, έτσι, δεν είναι ποτέ μέρος του ίδιου του προβλήματος. Λυπάμαι πολύ που δεν είναι εδώ, αλλά θα είναι πάντα τα τραγούδια του».

YIANNIS MARGETOUSAKIS
Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό σε αυτή τη μοναδική βραδιά;

«Αγαπημένα τραγούδια αυτού του μεγάλου και αγαπημένου δημιουργού. Όχι μόνο δικά μου ή των άλλων τεσσάρων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη συναυλία, αλλά και του Τόκα, του Μαυρουδή, του Μάλαμα. Θα είναι μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν τον μεγάλο ποιητή και στιχουργό, που άλλαξε το ελληνικό τραγούδι της μεταπολίτευσης».

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 55, 50, 40, 30, 20, 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Ηρωδείου, Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39, 210 3272000,  καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και public.gr.

Προτεινόμενα για εσάς