Μέι: Η Σκωτία δεν έχει δικαίωμα βέτο για το Brexit

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 07:40
UPD:07:59
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Ερωτηθείσα εάν η Σκωτία θα έχει δικαίωμα βέτο για το Brexit, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι (φωτ. αρχείου), απάντησε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μία θέση στη διαπραγμάτευση και εμείς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

A- A A+

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη μεν να ακούσει τις ανησυχίες της Σκωτίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, ωστόσο, ότι η σκωτσέζικη κυβέρνηση δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Λέω με σαφήνεια πως, καθώς μελετάμε τη διαπραγμάτευση αυτή, θα εμπλέξουμε πλήρως τη σκωτσέζικη κυβέρνηση στις συζητήσεις που κάνουμε, στην προετοιμασία για τη θέση που θα υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η Μέι στο BBC Scotland. Ερωτηθείσα εάν η Σκωτία θα έχει δικαίωμα βέτο για το Brexit, η Μέι απάντησε «το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μία θέση στη διαπραγμάτευση και εμείς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Μέι πρόσθεσε ότι θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο συναποτελούν η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία).

Η Σκωτία θέλει να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ε.Ε., ώστε να αποτραπεί ένα «σκληρό Brexit» που θα πλήξει σοβαρά την οικονομία, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 2014, αλλά στο δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε. ή την αποχώρηση από αυτήν, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής ενώ η Αγγλία και η Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης.

Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, η Στέρτζον είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, εγείροντας το ενδεχόμενο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κατατμηθεί την ώρα που προσπαθεί να χαράξει νέα πορεία, εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή