Πολλές κυβερνήσεις παρεμποδίζουν σκόπιμα το έργο των ΜΜΕ, επισημαίνει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΔΙΤ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας.
Στην Ευρώπη, η Πολωνία χρησιμοποιεί σκληρή νομοθεσία για να διώκει δικαστικά δημοσιογράφους. Στην Αμερική, η νομοθεσία που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμηση και την πάταξη της τρομοκρατίας περιορίζουν την ελευθερία δράσης των δημοσιογράφων, ενώ στη Βενεζουέλα η κυβέρνηση ενθαρρύνει επιθέσεις κατά των ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε έχει θεσπίσει ένα νόμο περί Τύπου που της δίνει τη δυνατότητα να κλείνει ανεξάρτητες εφημερίδες και να συλλαμβάνει ξένους δημοσιογράφους, αποτρέποντας έτσι τη μετάδοση της πληροφορίας εκτός των συνόρων της χώρας, καταλήγει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου.
Τουλάχιστον 1.146 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια του 2004, ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). H CPJ εκτιμά ότι 56 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν πέρυσι, ενώ 124 φυλακίσθηκαν και 19 συνεχίζουν να αγνοούνται. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) ανακοίνωσε ότι 78 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2004.
Το Ιράκ παραμένει η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, καθώς πέρυσι στη χώρα αυτή σκοτώθηκαν 20. Η αμέσως πιο επικίνδυνη περιοχή θεωρούνται οι Φιλιππίνες. Η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RSF) χαρακτήρισαν το 2004 "χρονιά θλίψης". Η RSF ανακοίνωσε ότι οι δημοσιογράφοι σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως στις ΗΠΑ όπου πολλοί εργαζόμενοι στην ενημέρωση οδηγούνται στα δικαστήρια για να τους αναγκάσουν να αποκαλύψουν τις πηγές τους.
Πηγές: ΑΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο