Η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει «ναι» σε μια ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, απαντώντας στην αμερικανική πρόκληση που ακούει στο όνομα «Google Print» για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων μεγάλων βιβλιοθηκών, που έχει αρχίσει η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, η Google, με το 35% της παγκόσμιας αναζήτησης πληροφοριών, που υπολογίζεται ότι έχει αρχειοθετημένες περισσότερες από 8 δισ. ιστοσελίδες.
«Το θέμα είναι να δρας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύπτει μπροστά στη σφοδρότητα της επίθεσης των άλλων. Γι' αυτό τάσσομαι υπέρ της πρωτοβουλίας του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας (Ζακ Σιράκ)», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Εξι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ουγγαρία) ζήτησαν την Πέμπτη 28 Απριλίου από την Ε.Ε., κατόπιν γαλλικής πρότασης, να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, για να συντονιστεί η δράση των εθνικών βιβλιοθηκών.
Στο σχέδιο Google Print συνεργάζονται οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Μίσιγκαν και Στάνφορντ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library) και η Βοδλιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης.
Από τον Ιούνιο του 2005 οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να βρίσκουν και να διαβάζουν τα βιβλία (τα πρώτα θα προέρχονται από τη Βοδλιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης) σε μορφή κειμένου (txt) αλλά δεν θα μπορούν να τα «φορτώνουν», ή να τα σώζουν.
Σε έξι χρόνια θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των βιβλίων (7 εκατομμύρια τίτλοι) της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Το Χάρβαρντ θα ψηφιοποιήσει σε πρώτη φάση 40.000 τόμους.
Η ηλεκτρονική κιβωτός της γνώσης αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο βιβλιοδανεισμού και να απελευθερώσει την παραδοσιακή βιβλιοθήκη από τις λειτουργίες των αναγνωστηρίων. Η Ευρώπη, έστω και καθυστερημένα, το αντελήφθη.
K.T.