Προσφυγικό και υποδόση οι προτεραιότητες του Μαξίμου

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 11:15
UPD:11:20
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Επιστροφή στη δύσκολη καθημερινότητα για την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Επόμενο «ραντεβού» για την αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή θα είναι η συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή την οποία ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι η Ν.Δ. προσπαθεί «να αποφύγει τη σχετική συζήτηση» γι’ αυτό όπως λένε, παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες, επέλεξε χθες να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αναφερθεί αποκλειστικά στην Παιδεία.

Αιτιάσεις που απορρίπτει κατηγορηματικά η αξιωματική αντιπολίτευση με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να κάνουν λόγο για «υπεύθυνη στάση» του προέδρου της Ν.Δ. που επέλεξε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην πολώσει και αποπροσανατολίσει τη συζήτηση.

Μετά τη χθεσινή συζήτηση το ενδιαφέρον του Μαξίμου στρέφεται σε δύο βασικά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας: στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Για το πρώτο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλ. Τσακαλώτος συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι παρά τις εκκρεμότητες με τα 15 προαπαιτούμενα -οι οποίες, όπως λένε, θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες- οι δανειστές δεν θα εγείρουν αντιρρήσεις για κάποιες από τις ρυθμίσεις και θα ανάψουν το πράσινο φως, πιθανότατα σε νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group, πριν τη 10η Οκτωβρίου.

Στο προσφυγικό - μεταναστευτικό η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, κάτι που πιστοποιήθηκε και στη διυπουργική σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί αποφασίσθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να δοθεί βαρύτητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και κυρίως της Χίου και μετά της Λέσβου, μέσω της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Ήδη διπλασιάστηκαν οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δικαστών που εξετάζουν στην Αθήνα τις αιτήσεις ασύλου.

Κι αυτό διότι για να γίνει μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα «χρειάζεται μια συμφωνία μέσα στη συμφωνία» ώστε να μπορούν και αυτοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που αφορά στους μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα, αφού με την υπάρχουσα συμφωνία θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή