Απόσυρση της πρότασης για διορισμό διοικητικών γραμματέων στις περιφέρειες ζητεί η ΕΝΠΕ

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 17:59
UPD:18:05
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ΕΝΠΕ σημειώνει επίσης ότι «στην Ελλάδα της κρίσης συστήνονται, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, δύο επιπλέον θέσεις διοικητικών στελεχών ανά ΟΤΑ, επιβαρύνοντας υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, τον πολίτη με ένα κόστος περίπου 21.000.000 ευρώ ετησίως (περίπου 30.000 ευρώ αποδοχές Χ 2 για 325 δήμους και 13 Περιφέρειες)».

A- A A+

Να δεσμευτεί ότι αποσύρει οριστικά την πρόταση για διορισμό διοικητικών γραμματέων στις περιφέρειες ζητεί από την κυβέρνηση το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Σε συνεδρίασή του την Τρίτη, το δ.σ. της ΕΝΠΕ ομόφωνα τάχθηκε κατά της πρότασης και αποφάσισε:

  • Να ζητήσει συνάντηση με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ειδικότερα τον υπουργό Π. Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή Υπουργό Χρ. Βερναρδάκη και τον υφυπουργό Ι. Μπαλάφα.
  • Να ακολουθήσει κοινή στάση με το δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) «στο πλαίσιο της οποίας να εξεταστεί κάθε πρόσφορο μέσο κλιμάκωσης των αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναλάβει ρητή δέσμευση για τον απόλυτο σεβασμό της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού».

Στην απόφασή του το δ.σ. της ΕΝΠΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για τον διορισμό διοικητικών γραμματέων και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς από νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έρχονται στο φως τους τελευταίους μήνες και έχουν θέσει κυριολεκτικά στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από την αιφνιδιαστική σύσταση των νέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος για τον νέο καταστατικό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως την ενδυνάμωση των κάθε είδους μη θεσμικών φορέων σε βάρος των θεσμικών οργάνων των ΟΤΑ, όπως αυτή σκιαγραφείται μέσα από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΣΔΑ που αποτελεί και την πρόταση της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ΕΝΠΕ εκτιμά ότι «κάποιοι φιλοδοξούν να απορυθμίσουν και να οδηγήσουν σε διοικητική παράλυση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας, στην ουσία, τουλάχιστον δύο πόλους εξουσίας στο εσωτερικό του κάθε ΟΤΑ και αποξενώνοντας τα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από καθήκοντα που είναι συνυφασμένα με την άμεση λαϊκή τους νομιμοποίηση και για τα οποία έχουν λάβει εντολή άσκησης από την ίδια την τοπική κοινωνία».

Ειδικότερα επί της κυβερνητικής πρότασης το δ.σ. της ΕΝΠΕ τονίζει ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών αρμοδιοτήτων του περιφερειάρχη του αφαιρείται και απονέμεται στον διοικητικό και αναπληρωτή διοικητικό γραμματέα, δηλαδή σε ένα μη αιρετό όργανο.

Η ΕΝΠΕ σημειώνει επίσης ότι «στην Ελλάδα της κρίσης συστήνονται, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, δύο επιπλέον θέσεις διοικητικών στελεχών ανά ΟΤΑ, επιβαρύνοντας υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, τον πολίτη με ένα κόστος περίπου 21.000.000 ευρώ ετησίως (περίπου 30.000 ευρώ αποδοχές Χ 2 για 325 δήμους και 13 Περιφέρειες)».

Διερωτάται επίσης πώς προκύπτει η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα του νέου θεσμού, αλλά και «γιατί πρέπει να προστίθενται συνεχώς επίπεδα διοίκησης, γραφειοκρατικές δομές, να αυξάνεται η διοικητική πυραμίδα και, τελικά, ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, το διοικητικό βάρος για την περιφέρεια και, πρωτίστως, για τους πολίτες βάσει εισηγήσεων ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τη λειτουργία, τα προβλήματα και τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή