Υπεγράφη στην Κολομβία η ιστορικής σημασίας συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Η συμφωνία ειρήνης υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και τον επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.
Περίπου 2.500 άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά, ανάμεσά τους 250 θύματα της σύρραξης, παρίσταντο στην επίσημη τελετή στην Καρταχένα (στη βόρεια Κολομβία).
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κολομβίας «καλωσόρισε στη δημοκρατία» τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα. «Προτιμώ μια ατελή συμφωνία που σώζει ζωές από έναν τέλειο πόλεμο», τόνισε, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη των ανταρτών.
«Σήμερα, μπορώ να πω πως ζούμε #LaFeliSIdad (σ.σ. λογοπαίγνιο με τη λέξη “χαρά” και τα κεφαλαία γράμματα να σχηματίζουν τη λέξη “ναι”, ενόψει του δημοψηφίσματος της 2ης Οκτωβρίου) μιας νέας χαραυγής για την Κολομβία, ενός νέου βήματος στην ιστορία μας, αυτό προς μια χώρα που θα ζει με ειρήνη», έγραψε ο Σάντος νωρίτερα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Από την πλευρά του ο ηγέτης των FARC ζήτησε – για πρώτη φορά – συγγνώμη από τα «θύματα της σύρραξης» και υποσχέθηκε μια «νέα εποχή συμφιλίωσης».
Ο πρόεδρος της Κολομβίας υπέγραψε τη συμφωνία των 297 σελίδων με έναν baligrafo, έναν στυλογράφο φτιαγμένο από κάλυκα σφαίρας που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο.
«Η βάση όλου αυτού είναι ότι δεν θα πολεμάμε πια για τις ιδέες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, που χειρίστηκε τις συνομιλίες επί τέσσερα χρόνια κι εκτιμά ότι η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή».
Δεκαπέντε ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, περιλαμβανομένου του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, έδωσαν το «παρών».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετέβη επίσης στην Καρταχένα, όπως και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Το βήμα που κάνει η χώρα σας σήμερα είναι γιγαντιαίο», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε θύματα των ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίες σκότωσαν ή τραυμάτισαν περίπου 11.000 ανθρώπους στην Κολομβία από το 1990.
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της χαιρέτισε «την αρχή μιας νέας πορείας», «μιας πορείας προς την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «διαγράψει» την οργάνωση FARC από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει «μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης».
Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 260.000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται οι 45.000 αγνοούμενοι, ενώ άλλοι 6,9 εκατ. εκτοπίστηκαν.