Την ανάγκη «η Ευρώπη επιτέλους να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες» στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μίνι Συνόδου στη Βιέννη.
Ο κ. Τσίπρας για πολλοστή φορά τόνισε ότι η μετεγκατάσταση πρέπει να προχωρήσει, ενώ έκρουσε εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι τη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή τη συμφωνία πρέπει να κρατήσουμε», ενώ επανέλαβε πως το μεταναστευτικό ζήτημα συνιστά μια παγκόσμια, μια ευρωπαϊκή κρίση και «η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπιίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στη χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου». «Πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών» υπογράμμισε.
Λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, ανέφερε ενδεικτικά πως η ελληνική Επιτροπή Ασύλου αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της υπηρεσίας Ασύλου, ενώ ζήτησε ενίσχυση της Frontex.
Σημείωσε πως η Τουρκία πρέπει από την πλευρά της να τηρεί τη συμφωνία και η Ε.Ε. οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, που είναι παροχή οικονομικής βοήθειας και η φιλελευθεροποίηση της βίζας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στη Σύνοδο «ακούστηκαν φωνές που έλεγαν ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη» και διαχωρίζοντας τη θέση του υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές.
Πρόσθεσε ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».