Με τη θέση ότι χωρίς αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη μίνι σύνοδο κορυφής στη Βιέννη.
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, προειδοποιώντας τους ότι διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.
Η Ελλάδα τονίζει επιτακτικά την ανάγκη για:
- Άμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων
- Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές
- Άμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στη χώρα
- Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες
- Άμεση εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή
Ειδικότερα, η Αθήνα ζητά αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη για εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, όπως εκείνες σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.
Ο κ. Τσίπρας και από τη Νέα Υόρκη κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να επισπεύσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Επίσης, για την ελληνική κυβέρνηση, η συνεργασία με τη Frontex πρέπει να συνεχιστεί και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα, διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.
Επιπλέον, η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO). Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου. Όπως έκανε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, η ελληνική πλευρά αιτείται συνεχώς την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.
Οι θέσεις που εκφράζει γενικότερα η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και σε διεθνές πλαίσιο αφορούν στην:
- Αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες
- Αύξηση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται
- Αύξηση της συνεργασίας ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών
- Αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης