Βρετανία: Το προφίλ των υποψηφίων ηγετών των Τόρις

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2005 20:40
A- A A+

Ο αγώνας για τη διαδοχή του ηγέτη των Συντηρητικών στη Βρετανία Μάικλ Χάουαρντ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/06/1040544.htm άτυπα ξεκίνησε. Τέσσερις είναι οι βασικοί υποψήφιοι.

- Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, που έχει γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 1948. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Συντηρητικών για τις υποθέσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών, βασικό μέλος του "σκιώδους" υπουργικού συμβουλίου του Χάουαρντ, σύμφωνα με το πρακτορείο στοιχημάτων Ουίλιαμ Χιλ είναι φαβορί -τρία προς ένα- για το κορυφαίο κομματικό αξίωμα. Το πρόγραμμα των μεγάλων φοροαπαλλαγών, που προτείνει έχει προκαλέσει αίσθηση.

Παίκτης του ράγκμπι, πρώην στέλεχος ειδικής μονάδας της βρετανικής Αεράμυνας, διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών την τελευταία φορά που οι Τόρις άσκησαν εξουσία. Το 2001 ο Ντέιβις συμμετείχε στον αγώνα για την ηγεσία, αναδείχθηκε όμως πρώτος γραμματέας. Από το κομματικό αυτό αξίωμα τον απομάκρυνε ο βραχύβιος συντηρητικός ηγέτης Ντάνκαν Σμιθ, κατηγορώντας τον ότι προέβαινε σε άκομψες δημόσιες αποδοκιμασίες του.

Θεωρείται φιλόδοξος και γι' αυτό, ίσως, διαθέτει αρκετούς εχθρούς από τις προηγούμενες εσωκομματικές μάχες. Πάντως για πολλούς αναλυτές ο ίδιος ο Ντέιβις "θα πρέπει να βάλει το χέρι του", για να χαθεί γι' αυτόν η επικείμενη νέα μάχη για την ηγεσία.

- Ο Λάιαμ Φοξ, που έχει γεννηθεί τον Σεπτέμβριο του 1961.

Τα μεγάλα πρακτορεία στοιχημάτων προβλέπουν έξι προς ένα ότι ο Φοξ, με τον Ντέιβις, θα είναι το τελικό δίδυμο, που θα ενσαρκώσει το δίλημμα των εκλεκτόρων για τον νέο ηγέτη των Τόρις.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος του κόμματος είναι χειρουργός. Στα κοινωνικά θέματα διακρίνεται για τις συντηρητικές απόψεις του, ενώ στα ευρωπαϊκά χαρακτηρίζεται ως ευρωσκεπτικιστής.

Πνεύμα ανήσυχο, ο Φοξ έχει θητεύσει σε καίριες θέσεις στα υπουργεία των Οικονομικών, των Εξωτερικών αλλά και των Εσωτερικών, όταν το κόμμα του ασκούσε εξουσία.

Στην αντιπολίτευση, εκπροσωπούσε το κόμμα στο κοινοβούλιο στα συνταγματικά θέματα και σε αυτά της υγείας.

- Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει γεννηθεί τον Οκτώβριο του 1966.

Πρωτοεξελέγη το 2001. Είναι ο ιδανικός ηγέτης για όσους εκτιμούν πως προτιμότερο είναι το κόμμα να βάλει στο περιθώριο μία ολόκληρη γενιά και να αξιοποιήσει στελέχη που δεν αξιοποιήθηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Τζον Μέιτζορ.

Ορισμένοι ήθελαν ο συγκεκριμένος υποψήφιος να ήταν ο συντονιστής πολιτικής του απερχομένου Χάουαρντ. Πάντως, πρωτοστάτησε στην σύνταξη του προεκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών.

Ευνοεί περιορισμένες μόνον φοροαπαλλαγές και εκνευρίζει πολλούς στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, μάλλον επειδή δημόσια διαφοροποιείτο από τις υπερβολικές, κατ'αυτόν, θέσεις, τις οποίες αυτά τα κομματικά στελέχη εξέφραζαν υπέρ ενός "δραστικότατου" περιορισμού του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Βρετανία.

- Ο Μάλκολμ Ρίφκιντ, που έχει γεννηθεί τον Ιούνιο του 1946.

Αρκετοί αναζητούν τη σιγουριά που εμπνέει ένας βετεράνος της πολιτικής, όπως ο Μάλκολμ Ρίφκιντ, με πετυχημένη υπουργική θητεία στην Αμυνα, τις Μεταφορές, αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών την εποχή της κυβέρνησης Μέιτζορ.

Διήλθε ωστόσο την προσωπική "έρημό" του, όταν στις εκλογές του 1997 απέτυχε να εκλεγεί στην εκλογική περιφέρειά του στη γενέτειρα του Σκοτία, αφού κατατροπώθηκε από τον υποψήφιο των Εργατικών.

Μόνον το 2004 αποφάσισε να ξεπεράσει το σοκ αυτό και να συμμετάσχει σε αναπληρωματική εκλογή πολύ ευνοϊκή για το κόμμα του, για την έδρα του Κένσινγκτον-Τσέλσι.

Είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Συμμετέχει ενεργά στην "Ομάδα για τις Μεταρρυθμίσεις" του κομματικού πλαισίου. Θέλει στενότερες σχέσεις, σε σύγκριση με παλαιότερα, με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως στις εσωκομματικές αναμετρήσεις όπου συμμετείχε, οι ευρωσκεπτικιστές αντίπαλοί του έχουν υπερτερήσει.

Στο κόμμα των Συντηρητικών μεγαλύτερος σε ηλικία και με εμβέλεια ίση με τον Ρίφκιντ είναι μόνον ο 63χρονος Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργός των Οικονομικών.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή