Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύτηκαν ότι θα παρέχουν 3 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση ιατρικών ερευνών μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Σαν Φρανσίσκο, είπαν ότι απώτερος στόχος τους ήταν η «θεραπεία, πρόληψη ή έλεγχος όλων των ασθενειών μέχρι τα τέλη του αιώνα».
Την κατανομή των κεφαλαίων θα αναλάβει το Chan Zuckerberg Initiative, που δημιούργησαν τον Δεκέμβριο του 2015.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, όλο και περισσότεροι «παίκτες» του χώρου της τεχνολογίας στρέφονται προς την υγεία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μicrosoft, που επιδιώκει να «επιλύσει» το «πρόβλημα» του καρκίνου μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, την DeepMind της Google που συνεργάζεται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας και τη συνεργασία ΙΒΜ-ΜΙΤ για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθούν στην φροντίδα ηλικιωμένων και ανάπηρων ασθενών.
Ο Ζάκερμπεργκ τόνισε πως αυτή τη στιγμή ξοδεύονται 50πλάσια χρήματα για την θεραπεία αρρώστων ανθρώπων από ό,τι για την αντιμετώπιση των ασθενειών που τους κάνουν να αρρωσταίνουν εξαρχής, συμπληρώνοντας πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Ακόμη, παρουσίασε τρεις άξονες που θα καθοδηγήσουν τις επενδύσεις του ίδιου και της συζύγου του:
Τη συνεργασία επιστημόνων και μηχανικών, τη δημιουργία εργαλείων και τεχνολογίας που βοηθούν στην έρευνα και την αύξηση της κινητικότητας στη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών ανά τον κόσμο.
Επίσης, η Τσαν πρόσθεσε ότι έχουν ήδη επενδυθεί 600 εκατ. στη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου, του Biohub, που θα φέρει κοντά μηχανικούς, επιστήμονες υπολογιστών, βιολόγους, χημικούς κλπ.
Σε πρώτη φάση, το Biohub θα εργαστεί στο Cell Atlas, έναν «χάρτη» που περιλαμβάνει τα διαφορετικά είδη κυττάρων τα οποία ελέγχουν τα ζωτικά όργανα του σώματος, καθώς και στην Infectious Disease Initiative, που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη νέων τεστ και εμβολίων για ιούς όπως ο HIV, ο Έμπολα, ο Ζίκα κ.α.