Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα δεν είναι τα ΜΜΕ, το ζήτημα είναι οι θεσμοί, η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 23:04
UPD:23:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «εάν είχαν προκηρυχθεί οκτώ άδειες, με ένα εύλογο τίμημα 25-30 εκατομμυρίων ευρώ, που διασφαλίζει διαφάνεια, γιατί πρόκειται για ποσά που δικαιολογούνται επιχειρηματικά μέσα από την λογική της αγοράς, θα είχε συγκεντρώσει ανέτως και εξ αρχής το Δημόσιο Ταμείο πολύ παραπάνω από τα 246 εκατομμύρια ευρώ» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

«Το ζήτημα δεν είναι τα μέσα ενημέρωσης. Το ζήτημα είναι οι θεσμοί, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστικά» φαινόμενα και προσπάθειες για ωμή παρέμβαση στον χώρο της δικαιοσύνης «που είχαμε δεκαετίες να τα ζήσουμε».

Μιλώντας την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε βέβαιος ότι οι δικαστές και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη διοικητική δικαιοσύνη και στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια «θα αντιδράσουν απέναντι στα φαινόμενα αυτά, προασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους, την αξιοπιστία τους, την αντικειμενικότητά τους, την κατά συνείδηση δικανική τους κρίση».

«Δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει»

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στη ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει, θεωρώντας ότι τυχόν κρίση περί αντισυνταγματικότητος του νόμου και ακύρωση των πράξεων που αφορούν τη δημοπρασία θα συνιστούσε προσβολή του δημοσίου συμφέροντος».

Εξέφρασε επίσης την αμφιβολία του, σχετικά με το αν θα καταβληθούν η δεύτερη και η τρίτη δόση από τους υπερθεματιστές, όπως προβλέπεται από τον «νόμο Παππά», κάνοντας λόγο για τοπίο «που δεν πρόκειται να καθαρίσει λόγω των τεραστίων νομικών προβλημάτων που υπάρχουν όχι μόνο στα Ελληνικά Δικαστήρια, αλλά και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «εάν είχαν προκηρυχθεί οκτώ άδειες, με ένα εύλογο τίμημα 25-30 εκατομμυρίων ευρώ, που διασφαλίζει διαφάνεια, γιατί πρόκειται για ποσά που δικαιολογούνται επιχειρηματικά μέσα από την λογική της αγοράς, θα είχε συγκεντρώσει ανέτως και εξ αρχής το Δημόσιο Ταμείο πολύ παραπάνω από τα 246 εκατομμύρια ευρώ». Τόνισε επίσης ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι καινούριο έσοδο, σημειώνοντας ότι έχει προβλεφθεί στο μνημόνιο και στο βασικό δημοσιονομικό σενάριο. 

«Είναι σε πάρα πολλά θέματα προσβλητικός για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ο Αλ. Τσίπρας»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «ξεπερνά τα όρια της δημόσιας αισθητικής, το να στοχοποιεί ο Πρωθυπουργός μία δημοσιογράφο, όπως είναι η κ. Τσικρίκα», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «ταυτίζει τον εργαζόμενο με τον εργοδότη, ταυτίζει τον υποψήφιο άνεργο με αυτόν που κατηγορεί ως διαπλεκόμενο, δηλαδή δεν έχει καμία αίσθηση του μέτρου αλλά και καμία αντοχή να δεχθεί την κριτική». «Ο δε κ. Πολάκης θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι αυτή τη στιγμή μία κινητή πρόκληση για τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον κ. Τσίπρα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «είναι σε πάρα πολλά θέματα προσβλητικός για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και σε πάρα πολλά θέματα κάνει δηλώσεις άκρως επικίνδυνες για την πορεία της οικονομίας και άρα και την πορεία της χώρας». Του καταλόγισε επίσης ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον», ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας την απουσία μιας κυβέρνησης «που να μπορεί να πείσει και εσωτερικά τις δημιουργικές δυνάμεις, αλλά και διεθνώς».

«Δευτερευούσης σημασίας η συζήτηση για το ποιος θα ηγηθεί»

Σχετικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «η δημοκρατική παράταξη ήταν αυτή που σήκωσε το βάρος των τελευταίων δύσκολων πέντε ετών». Τόνισε επίσης ότι οφείλει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη χώρα, ενώ εξήγησε ότι έχει μείνει μακριά από τις επαφές για σε ό,τι αφορά την προσπάθεια δημιουργίας ενός μεγαλύτερου φορέα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

«Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η συζήτηση για το ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί και ποιο πρόσωπο θα παίξει έναν δεύτερο ή τρίτο ρόλο και η συζήτηση για τα οργανωτικά σχήματα, για συνδιασκέψεις, συνέδρια κ.λπ., είναι δευτερεύουσας σημασίας. Θα λυπηθώ πάρα πολύ εάν διαπιστώσω ότι η συζήτηση γίνεται για ένα πουκάμισο αδειανό.  Βλέπετε, εγώ εγκατέλειψα μία καρέκλα που την έβλεπα ως όργανο για να βοηθηθεί η χώρα στη διαχείριση μιας ιστορικής περιόδου.  Άρα για εμένα αυτό που προέχει και αυτό που θα δώσει λύση στις μεσαίες δυνάμεις, στη δημοκρατική παράταξη, στην κεντροαριστερά, στο προοδευτικό κέντρο, αλλά και συνολικά στη χώρα ως εναλλακτική πρόταση για το μέλλον, είναι αυτό που επεξεργαζόμαστε, δηλαδή μία εθνική στρατηγική, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «δεν αρκεί να μη λες ψέματα, πρέπει να μην αποσιωπάς και μία πραγματικότητα που την έκρυβες και τώρα έχει προβάλει και διεκδικεί την αναγνώρισή της, γιατί κάποιοι την έκρυβαν ή την παραγνώριζαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή