Με την επίκληση των Ράλλη, Παπανούτσου και Μπακογιάννη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ζήτησε συναίνεση ώστε να ψηφιστεί από πολλά κόμματα η ρύθμιση για την επαναφορά των αιτιολογημένων απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Εισηγούμενος το νομοσχέδιο που συζητείται την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ν. Φίλης είπε ότι η ρύθμιση για την επαναφορά των αιτιολογημένων απολύσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, η οποία «κατηγορείται για σοβιετοποίηση» της εκπαίδευσης, είναι εκείνη που θεσπίσθηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή με υπουργό τον Γεώργιο Ράλλη και με τον Ευάγγελο Παπανούτσο να την υποστηρίζει.
«Στα θεωρεία και τότε και σήμερα διακρίνω μία ιστορική φυσιογνωμία του εκπαιδευτικού κινήματος, τον τότε πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Γιώργο Φυσάκη», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας ο οποίος διάβασε άρθρο του Παύλου Μπακογιάννη από το 1977 υπέρ της μονιμότητας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.
Ο Ν. Φίλης ζήτησε «να κρατήσουμε το στίγμα σύγκλισης που συνέκλιναν στην επαναφορά του καθεστώτος των αιτιολογημένων απολύσεων» θυμίζοντας ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων από διαφορετικές κατευθύνσεις υπήρξε συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και τον εισηγητή της ΝΔ Θόδωρο Φορτσάκη.
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι στην Ειδική Αγωγή θα προσληφθούν 9.500 εργαζόμενοι και θα αμείβονται με τον μισθό του αναπληρωτή, που, όπως διευκρίνισε, σημαίνει ότι θα λαμβάνουν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο μισθό από αυτόν που έχουν σήμερα.
Ακόμη εκτίμησε ότι θα προσληφθούν 20.800 αναπληρωτές και υπογράμμισε ότι φέτος «24.000.000 βιβλία έχουν πάει από τα μέσα Αυγούστου στα σχολεία. Αυτό το αυτονόητο δεν ήταν αυτονόητο όταν στις εποχές της Άννας Διαμαντοπούλου τα σχολεία λειτουργούσαν με φωτοτυπίες».
Αν συνέχιζε η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σήμερα ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση θα ήταν μειωμένος κατά 175 εκατ. ευρώ, τόνισε ο υπουργός Παιδείας. «Σταματήσαμε την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης», είπε κάνοντας λόγο για «το άριστο σχολείο παντού και όχι λίγα σχολεία αρίστων».
«Γνωρίζουμε ότι πίσω από τη λέξη αριστεία διακυβεύονται διαμετρικά αντίθετες πολιτικές. Υπάρχουν στοιχεία ότι η επίκληση της λέξης αριστείας έχει οδηγήσει σε όξυνση των ανισοτήτων», επισήμανε ο Ν. Φίλης.
naftemporiki.gr