Ενώπιον της Γερουσίας θα εμφανιστεί σήμερα η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να αποτρέψει την πιθανή καθαίρεσή της, που θα σημάνει το τέλος των 13 ετών διακυβέρνησης της κεντροαριστεράς στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Παρότι όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον της, η 68χρονη άλλοτε αντάρτισσα, η οποία φυλακίστηκε και βασανίστηκε στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), θα εμφανιστεί στη Γερουσία «ήρεμη όπως πάντα», όπως διαβεβαίωσε ένας από τους συμβούλους της το Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», είπε η ίδια η Ρουσέφ απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της την περασμένη εβδομάδα.
Η Ρουσέφ θα αντιμετωπίσει τους γερουσιαστές – η μεγάλη πλειονότητα των οποίων υποστηρίζει την καθαίρεσή της, σύμφωνα με έρευνες βραζιλιάνικων μέσων ενημέρωσης – συνοδευόμενη από τον πολιτικό της μέντορα Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, προκάτοχό της στην προεδρία (2003-2010), τον διάσημο τραγουδιστή Τσίκο Μπουάρκε, στρατευμένο επί δεκαετίες στην αριστερά, και πάνω από δέκα πρώην υπουργούς.
Υποστηρικτές της θα πάνε με λεωφορεία στην Μπραζίλια για να διαδηλώσουν σε ένδειξη υποστήριξης στο πρόσωπό της.
Χθες Κυριακή μια κινητοποίηση υπέρ της Ρουσέφ δεν συγκέντρωσε παρά περίπου 200 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, ένδειξη της μεγάλης πτώσης της απήχησης του Κόμματος Εργατών (PT).
Επί μήνες, η πρώτη γυναίκα η οποία εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας το 2010 διακηρύσσει την αθωότητά της και καταγγέλλει ένα θεσμικό «πραξικόπημα» που λέει πως απεργάστηκε ο μεγάλος κερδισμένος της διαδικασίας της παραπομπής της σε δίκη: ο Μισέλ Τέμερ, πρώην αντιπρόεδρος της που μετατράπηκε στον πιο σκληρό πολιτικό της αντίπαλο.
Ο Τέμερ ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος αφότου η Ρουσέφ παύθηκε προσωρινά την 12η Μαΐου, με τις ψήφους των δύο τρίτων και πλέον των γερουσιαστών· θα παραμείνει αρχηγός του κράτους ως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βραζιλία στα τέλη του 2018 εάν η Ρουσέφ καθαιρεθεί.
Η Ρουσέφ θα έχει τον λόγο για τριάντα λεπτά και θα αποφασίσει κατόπιν εάν θα δεχθεί ή όχι ερωτήσεις από τα μέλη της Γερουσίας. Στην περίπτωση που δεχθεί, θα έχει πέντε λεπτά για να απαντήσει σε καθεμιά.
Θα ακολουθήσει η μακροσκελής διαδικασία συζήτησης και η τελική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη. Απαιτείται το «ναι» των δύο τρίτων των μελών της Γερουσίας – 54 ψήφοι από τις συνολικά 81 – για να καθαιρεθεί η πρόεδρος.
Εάν η Ρουσέφ καθαιρεθεί, δεν θα μπορεί να αναλάβει δημόσιο αξίωμα για οκτώ χρόνια. Εάν κριθεί αθώα θα αποκατασταθεί στο αξίωμα.