Στους 50 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη διάρκεια γαμήλιας τελετής στο Γκαζιάντεπ της νοτιοαναλοτικής Τουρκίας, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της επαρχίας. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 30 νεκρούς και 94 τραυματίες.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από αυτήν την τρομοκρατική επίθεση ανήλθε σήμερα σε 50», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη Αλί Γερλίκαγια της επαρχίας Γκαζιάντεπ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Νωρίτερα, ο Γερλίκαγια έκανε λόγο για μια «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», που πιθανόν διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι.
Το Ι.Κ. «δείχνει» ο Ερντογάν
Σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι πιθανώς πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «καμία διαφορά» ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία-, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τη τζιχαντιστική οργάνωση Ι.Κ., «που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ».
«Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε», τόνισε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην «πρόκληση» που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως «ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ένας αξιωματούχος επισήμανε νωρίτερα από την πλευρά του ότι «με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η τελετή γινόταν σε ανοικτό χώρο» σε μια συνοικία της Γκαζιάντεπ όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση της επίθεσης τζιχαντιστών.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επίσης εκλέγεται βουλευτής στη Γκαζιάντεπ, χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση. «Ο στόχος είναι ο τρόμος, να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο Σιμσέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Αναζητούνται δύο άτομα που συνόδευαν τον δράστη
Η νύφη και ο γαμπρός επέζησαν της επίθεσης, αν και ο γαμπρός είναι τραυματισμένος, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Η επίθεση έγινε κατά την παραδοσιακή βραδιά της χέννας, μια γιορτή που κάνει η οικογένεια της νύφης πριν από τον γάμο και στη διάρκειά της βάφονται με χέννα τα μαλλιά των επισκεπτών.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γαμπρός και η νύφη κατάγονται από την περιοχή του Σιίρτ, ανατολικότερα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Κατά το ίδιο πρακτορείο, ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν δύο άτομα που τον συνόδευαν και διέφυγαν.
Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. «Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα έγιναν οι κηδείες τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς, όμως οι κηδείες των υπολοίπων θα πρέπει να γίνουν αργότερα επειδή πολλά από τα θύματα έχουν διαμελιστεί και χρειάζεται να διενεργηθεί τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους.
Η Γκαζιάντεπ απέχει περίπου εξήντα χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα και αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια στη χώρα τους. Στην περιοχή όμως εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται επίσης και πολλοί τζιχαντιστές.
Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς, καθώς στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο η Τουρκία έχει υποστεί μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων που αποδόθηκαν στο Ι.Κ. και στο PKK, κυρίως στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.
Η επίθεση στη Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».