Ο Οσάμα Άταρ, εξάδελφος των αδελφών Ελ Μπακραουΐ που ανατινάχθηκαν στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου, καταζητείται από τις βελγικές αρχές, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
Ο άνδρας είναι «ένας από τους πλέον καταζητούμενους στο Βέλγιο, ακόμη και στην Ευρώπη», πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι ο 32χρονος Βελγομαροκινός δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Η μητέρα του, η αδελφή του και ένας φίλος του συνελήφθησαν τη νύχτα της 11ης προς τη 12η Αυγούστου, σε έρευνες που πραγματοποίησε η βελγική αστυνομία κοντά στις Βρυξέλλες. Όλοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.
Σύμφωνα πάντα με την πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Οσάμα Άταρ συνδέεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Στις 22 Μαρτίου τα ξαδέλφια του, ο Ιμπραχίμ και ο Χαλίντ Ελ Μπακραουΐ, ανατινάχθηκαν, μαζί με έναν τρίτο καμικάζι, στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους.
Πέντε ημέρες αργότερα, ο αδελφός του Οσάμα, Γιασίν, συνελήφθη μαζί με δύο άλλους άνδρες στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης». Η εισαγγελία δεν διαπίστωσε κάποια σχέση των προσώπων αυτών με τις επιθέσεις, ωστόσο ο Γιασίν Άταρ παραμένει υπό κράτηση.
Άλλα δύο ξαδέλφια του Οσάμα Άταρ έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατικές επιθέσεις: στις 18 Ιουνίου συνελήφθησαν οι αδελφοί Μουσταφά και Τζαουάντ Μπενατάλ, με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, οι δύο αδελφοί και ένας συνεργός τους ήθελαν να διαπράξουν μια επίθεση είτε κατά τη διάρκεια της μετάδοσης από την τηλεόραση του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων του Βελγίου και της Ιρλανδίας στο Euro 2016 είτε σε μια εμπορική αρτηρία των Βρυξελλών.
Ο Οσαμα Άταρ δεν ήταν άγνωστος στις διωκτικές αρχές. Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2005 στο Ραμάντι του Ιράκ, ενώ μαινόταν ο πόλεμος, δύο χρόνια μετά την αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Τότε, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών επειδή πέρασε παράνομα τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του εκείνη την εποχή, Βενσάν Λουρκέν. Φυλακίστηκε σε διάφορες ιρακινές φυλακές, μεταξύ των οποίων και στη διαβόητη Άμπου Γράιμπ και επέστρεψε στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά την αποφυλάκισή του.