Πρωτόκολλο συνεργασίας για κλινικές δοκιμές για την άνοια

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 07:48
UPD:07:48
A- A A+

Συνταρακτικά ήταν τα νέα από την ανακοίνωση των δύο Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής  του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ελβετίας (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη κ. Ιωάννης Ταρνανάς μαζί με τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής και δ/ντής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτη Βλάμο, αποφάσισαν να ενώσουν τις εμπειρίες τους για να αποδείξουν κλινικά τη λειτουργία ενός καινοτόμου ηλεκτρονικού «εργαλείου» έγκαιρης διάγνωσης νευροεκφυλιστικών αλλοιώσεων, που ονομάζεται ALTOIDA AR.

Στο εγχείρημα αυτό, το οποίο θα συντονίζει ο κ. Ταρνανάς, θα συμμετάσχουν 8 εταίροι με επιστημονική εξειδίκευση στην άνοια, από την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αμερική, όπως είναι το Virtual Reality Medical Center, το Scripps Memorial Hospital (VRMC), το UNIZURICH, το IRCCS Centro San Giovanni di Dio Fatenebenfratelli, το IRCCS SDN, το GAADRD, το UNIROME Clinical Units συμπεριλαμβανομένων του Bihelab και η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών Διαταραχών με επικεφαλής την Δρ. Μάγδα Τσολάκη.

Από τη συνεργασία αυτή θα δημιουργηθεί μια καινοτόμος και αυτόνομη διαγνωστική συσκευή έγκαιρης διάγνωσης της άνοιας, η οποία θα είναι έτοιμη προς διάθεση στο κοινό μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο κόσμος θα μπορεί να την προμηθεύεται και να διαγιγνώσκει μόνος του στο χώρο, στο χρόνο και με το ρυθμό που εκείνος επιλέγει, το αν ανήκει ή όχι στα άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η λειτουργία του ALTOIDA AR που ανέπτυξε η ομάδα του καθηγητή Ταρνανά, στηριζόταν μέχρι σήμερα στους κινητικούς δείκτες που ορίζονταν μέσα από ρεαλιστικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Bihelab, η συσκευή αυτή ενισχύεται με τη χρήση νέων κριτηρίων ηλεκτροφυσιολογίας για τον εντοπισμό νευρολογικών διαταραχών που ανέπτυξε η ομάδα του Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Βλάμος, ο ρόλος του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) είναι πολύ σημαντικός γιατί θα αξιολογήσει συνολικά τα εξατομικευμένα κλινικά δεδομένα των συμμετεχόντων. Μάλιστα, κατά την αξιολόγηση, θα χρησιμοποιηθούν υπομοριακές μετρήσεις βιοενέργειας μιτοχονδρίων που μόνο το Εργαστήριο έχει αναπτύξει και μπορεί να εφαρμόσει. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, ένα τεστ “διαβάθμισης της επικινδυνότητας” εμφάνισης της άνοιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Βλάμος και η ερευνητική του ομάδα, έχει κάνει μία ακόμα συνεργασία με εφαρμογές Big Data Analytics, με το Εργαστήριο CARGO του Πανεπιστημίου Wilfrid Laurier του Καναδά, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για μία νέα ταξινόμηση των ασθενών σύμφωνα με την αναμενόμενη εξέλιξη της νόσου.

Κλείνοντας την ανακοίνωση, ο καθηγητής κ. Ταρνανάς τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί συνέχεια του project που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FP7 IMI “PharmaCog” (2010-2015), το οποίο έχει ήδη μπει ήδη σε κλινικές δοκιμές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή