Οι στοχευμένες δραστηριότητες βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών που εξέτασε 9 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.258 άτομα ηλικίας 55-88 ετών διαπίστωσε ότι η εργοθεραπεία και οι καθημερινές δραστηριότητες λειτουργούσαν ως συστηματική αγωγή για όσους είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας όλων αυτών των μελετών έδειξαν ότι τα άτομα που έκαναν συστηματική εργοθεραπεία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αποκτούσαν μεγαλύτερη αυτονομία και διατηρούσαν την ικανότητα τους να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι εξαλειφόταν η πιθανότητα άσχημης πρόγνωσης ή επιδείνωσης του ασθενούς, κάτι που δεν συνέβαινε στα άτομα που δεν έκαναν εργοθεραπεία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αφήνει σοβαρές και μακροχρόνιες αναπηρίες σε πολλά άτομα. Το 50% αυτών που παθαίνουν εγκεφαλικό και επιβιώνουν, ακόμα και 6 μήνες μετά, δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις καθημερινές τους δραστηριότητες ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όπως το να ντυθούν ή να πάνε τουαλέτα.
Τα προγράμματα αποκατάστασης είναι επιβεβλημένα σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο κάποια από αυτά δεν είναι και πολύ αποτελεσματικά. Η εργοθεραπεία, δηλαδή οι στοχευμένες δραστηριότητες, όπως διαπιστώθηκε σε πολλές μελέτες, βοηθούν στην γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γίνει και πάλι ένα αυτόνομο άτομο.