Απάντηση του υπ. Παιδείας στην αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία

Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 20:01
A- A A+

Για απόκρυψη της αλήθειας λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων και για ασυνέπεια λόγων και έργων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Η ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

«Αποτελεί ερωτηματικό εάν το σύνολο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είχε πλήρη γνώση και ακριβή ενημέρωση για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και αφορούν τόσο στο νομοσχέδιο για τη Δια Βίου Μάθηση, όσο και το νομοσχέδιο για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ή γνωρίζουν και για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων αποκρύπτουν την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη τους είναι συλλογική και δεν αφορά τον ελληνικό λαό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την υπευθυνότητα που τη διακρίνει απέναντι σε δύο τόσο σημαντικά ζητήματα, πληροφορεί τον ελληνικό λαό για τα εξής:

1. Η απόφαση και η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία, ελήφθη από την προηγούμενη Διοίκηση η οποία ουδέποτε το ενεργοποίησε. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αποφάσισε την ενεργοποίηση του διατηρώντας τα ίδια μέλη, πλην του Προέδρου του και προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση του ρόλου του, εισάγοντας θέματα όπως η Αξιολόγηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Σύστημα Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης και όλα εν γένει τα μείζονος για την Παιδεία και την Εκπαίδευση θέματα. Στο Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία μετέχουν εκπρόσωποι των πολιτικών κόμματων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, εκπρόσωποι τον φορέων της Εκπαίδευσης, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων της χώρας.

2. Σε ότι αφορά τώρα στις προσχηματικές αιτιάσεις της κας. Δαμανάκη για το Σχέδιο Νόμου για τη Δια Βίου Μάθηση, στις 13.01.05 δόθηκε στον Τύπο και εστάλη στους Προέδρους των Κομμάτων και στους υπευθύνους για θέματα Παιδείας, μεταξύ των οποίων και η τότε Συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ κα. Δαμανάκη, στους κοινωνικούς εταίρους, στα Επιμελητήρια, καθώς και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η Πρόταση του Σχεδίου Νόμου που αφορά στη Δια Βίου Μάθηση, με ταυτόχρονο αίτημα της Κας. Υπουργού να υπάρξουν προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις από πλευράς των παραληπτών, μέχρι την 25η Ιανουαρίου.

Στη συνοδευτική επιστολή που έστειλε η κ. υπουργός Παιδείας επισημαινόταν το γεγονός ότι η πρόταση έχει την σύμφωνη γνώμη της Συνόδου Πρυτάνεων και της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ.

Κατά την συνέντευξη Τύπου της ίδιας ημέρας η κ. υπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι το θέμα αυτό θα συνεζητείτο αμέσως και απευθείας με τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι άλλωστε είναι οι ίδιοι που συμμετέχουν στον Εθνικό Διάλογο και στο ΕΣΥΠ, δεδομένου ότι για το Σχέδιο Νόμου για τη Δια Βίου Μάθηση υπάρχει κίνδυνος απώλειας 125.000.000 ευρώ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σκοπό αυτό. Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε απέστειλε προτάσεις στο υπουργείο σχετικά με το θέμα. Αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι φορείς (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, Επιμελητήρια και ΟΚΕ), έκαναν τις παρατηρήσεις τους που έγιναν δεκτές και περιελήφθησαν στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και συζητείται σήμερα στην Αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Στις 5 Απριλίου 2005 το Υπουργείο Παιδείας απαντώντας σε άλλη ανακοίνωση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, με περιεχόμενο παρόμοιο και άσχετο προς την πραγματικότητα, εκτός των ανωτέρω αναφερομένων, υπενθύμιζε για πολλοστή φορά ότι η θεσμοθέτηση της Δια Βίου Μάθησης αποτελεί συμβατική υποχρέωση προς την Ε.Ε, η οποία και θα χρηματοδοτήσει τις ανάλογες υποδομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας το ΠΑΣΟΚ σιώπησε πλήρως.

3. Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Αξιολόγηση), το εν λόγω νομοσχέδιο έχει συζητηθεί τρεις φορές στα αρμόδια όργανα του Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία και συγκεκριμένα στο ΕΣΥΠ στις 22/03/2005 και 30/03/2005 στο δε ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στις 22/02/2005. Σε όλες τις ανωτέρω συνεδριάσεις το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από την κα. Δαμανάκη και τον κ. Κουλαϊδή.

Μάλιστα στις 30/03/2005 δηλαδή αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ για την Αξιολόγηση η κα. Δαμανάκη σε δηλώσεις της αναφορικά με το πώς, κατά την άποψή της, θα είναι σοβαρή και επωφελής η Αξιολόγηση δήλωσε επί λέξει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει ότι είναι ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ γιατί αυτή μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης».

«Βεβαίως στη Δημοκρατία έχουν όλοι δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη και μάλιστα δημόσια. Οι λόγοι όμως τους οποίους επικαλούνται κάθε φορά κρίνονται υπό το φως της κοινής λογικής και τις υποχρέωσης στις αρχές της συνέπειας λόγων και έργων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προφανές ότι εν ονόματι της όποιας κομματικής "οργανωτικής ανασυγκρότησης" στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η αναδιοργάνωση και η ποιότητα στην λειτουργία του συστήματος μπορούν να περιμένουν.

Είναι όμως εξίσου προφανές ότι το σύνολο του Ελληνικού Λαού δεν μπορεί να περιμένει πλέον το ΠΑΣΟΚ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή