Ένα σημαντικό γονίδιο το οποίο παράγει την πρωτεΐνη με την ονομασία σταθμίνη είναι αυτό, που σύμφωνα με τους επιστήμονες ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα αισθήματα του ανθρώπου, τον φόβο.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, προέβησαν σε μια πρωτοπόρο εργασία προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα για το συγκεκριμένο γονίδιο και αποφάνθηκαν ότι η πρωτεΐνη αυτή, υπάρχει σε αφθονία στην αμυγδαλή μας και ελέγχει το αίσθημα του φόβου που νιώθουμε είτε από γεννησιμιού μας, είτε από τραυματικές εμπειρίες μας. Ενώ, η απουσία της πρωτεΐνης αυτής μπορεί, όπως διαπίστωσαν κάνει ανθρώπους και ζώα άφοβους και τολμηρούς.
Σύμφωνα με του ειδικούς η σταθμίνη, ελέγχει τους κυτταρικούς μηχανισμούς ρύθμισης του φόβου ενώ, τόνισαν ότι εκτός από την αμυγδαλή υπάρχει σταθμίνη και στο θάλαμο και το φλοιό του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να εμπλέκεται στην καταγραφή του φόβου στη μνήμη μας και στην αντίληψή μας.
Στη μελέτη που έκαναν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να ελέγξουν, το τι δημιουργεί η παραγωγή αλλά και η αφαίρεση σταθμίνης από έναν οργανισμό. Ο λόγος που χρησιμοποίησαν τους ποντικούς είναι ότι η σταθμίνη είναι το ίδιο απαραίτητη σε ανθρώπους και ζώα, ενώ τα ποντίκια έχουν ένα μεγάλο γενετήσιο φόβο όταν βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν έλειπε η πρωτεΐνη της σταθμίνης από τον οργανισμό των ποντικιών τότε αυτά, ξεχνούσαν εντελώς το αίσθημα του φόβου και γινόντουσαν πολύ τολμηρά, γεγονός που φαινόταν όταν εισέρχονταν σε ανοιχτούς χώρους. Τα ποντίκια χωρίς φόβο εξερευνούσαν τους χώρους αυτούς.
Επιπλέον, η απουσία της σταθμίνης έκανε τα ποντίκια να ξεχνούν ακόμα και μία τραυματική εμπειρία, όπως το ηλεκτροσόκ. Στα ποντίκια που δεν υπήρχε σταθμίνη στον οργανισμό τους, το άκουσμα του ήχου που συνοδεύει το ηλεκτροσόκ, δεν δημιουργούσε τις αντιδράσεις που υπήρχαν στα κανονικά ποντίκια.
Τα πειράματα αυτά έδειξαν ότι η πρωτεΐνη αυτή ευθύνεται για το αίσθημα του φόβου που νιώθουν άνθρωποι και ζώα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο παρελθόν οι ίδιοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ένα γονίδιο, που εμπλέκεται στο μοριακό έλεγχο του φόβου. Πρόκειται για το GRP (Gastrin Releasing Peptide) το οποίο όπως είχαν διαπιστώσει ευθύνεται για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει το κύκλωμα που σχετίζεται με το φόβο λόγω τραυματικών μας εμπειριών.
Ωστόσο, όπως παρατήρησαν οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργούν η σταθμίνη και το GRP, είναι διαφορετικοί, καθώς η απουσία του νέου γονιδίου στης σταθμίνης είναι δυνατό να καταστείλει και τις δύο μορφές φόβου, δηλαδή τους γεννετικούς και αυτούς που προέρχονται από τραυματικές εμπειρίες.
Οι επιστήμονες διατύπωσαν ότι η πλήρης αποκρυπτογράφηση του φόβου θα βοηθήσει στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για σύνδρομα όπως αυτό του μετατραυματικού στρες καθώς και για φοβίες που προέρχονται από τραυματικές εμπειρίες κ.α.