Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απαλλαγεί η χώρα από τα μη ιθαγενή αρπακτικά ζώα ως το 2050. Αυτό περιλαμβάνει είδη όπως αρουραίους, ερμίνες και κουνάβια που σκοτώνουν περίπου 25 εκατομμύρια πτηνά της Νέας Ζηλανδίας ετησίως, καθώς και σαύρες και άλλα ζώα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι δήλωσε ότι αυτά τα αρπακτικά ζώα αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τα αυτόχθονα ζώα από ό,τι η αποψίλωση των δασών και η λαθροθηρία.
«Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σχέδιο προστασίας στον κόσμο, αλλά πιστεύουμε ότι αν εργαστούμε όλοι μαζί σαν μια χώρα μπορούμε να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Κέι.
Η κυβέρνηση θα δαπανήσει 25 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, μέσω της σύστασης μίας νέας εταιρείας. Ωστόσο το 2015, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ υπολόγισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να κοστίσει έως και 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία περίοδο 50 ετών.
Σύμφωνα με τον Κέι, τα αρπακτικά κοστίζουν στη Νέα Ζηλανδία περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, πέρα από τους θανάτους των αυτοχθόνων ειδών. Το εθνικό πτηνό της Νέας Ζηλανδίας, κίγουι (απτέρυξ), έχει πληθυσμό κάτω από 70.000 άτομα, με 20 πτηνά να πεθαίνουν κάθε εβδομάδα.
Εξάλλου, τα κουνάβια είναι οι κύριοι φορείς της φυματίωσης των βοοειδών, η οποία είναι μια καταστρεπτική ασθένεια για τα βοοειδή και τα ελάφια.
Ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να καταπολεμήσει αυτά τα αρπακτικά είδη με διάφορα μέτρα, όπως παγίδες ή εναέρια ρίψη δηλητηρίου, τόσο σε προστατευόμενες περιοχές των δύο κύριων νησιών της χώρας, όσο και σε μικρότερα νησιά.