«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε τομές και ρήξεις, με τη συναίνεση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Όμως, όπου δεν θα υπάρξει αυτή η συναίνεση, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Διοίκηση. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, είναι «ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε, με κύριο χαρακτηριστικό το υπέρογκο έλλειμμα».
«Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς. Είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Γίνονται για να ωφεληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες. Γίνονται για το καλό της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
Είναι γνωστό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, πως επί μήνες κάνουμε συστηματικό διάλογο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία να γίνουν με ευρεία συναίνεση. Ο ΟΤΕ είναι ένα παράδειγμα της επιτυχίας αυτού του διαλόγου, ώστε η επιχείρηση να αποκτήσει τα εφόδια για να αντέξει στον ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ασφαλιστικό των τραπεζών - ιδιαίτερα εκείνων που ελέγχονται από το δημόσιο τομέα - οι οποίες οφείλουν να γίνουν ανταγωνιστικές προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης τα εξής:
«Θέλουμε, επαναλαμβάνω, τον διάλογο. Δεν μπορούμε όμως και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε πως χρειάζονται αλλαγές και τις αποφάσεις να τις αναβάλλουμε συνεχώς. Δεν μπορεί να φορτώνουμε βάρη στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.
Οι αλλαγές που κάνουμε δεν κατευθύνονται από δόγματα και ιδεοληψίες. Είναι οι αλλαγές που υποδεικνύει η πραγματικότητα γύρω μας. Αλλαγές που υπαγορεύει η λογική, ο κοινός νους. Αλλαγές ρεαλιστικές, που δεν εντάσσονται στη σύγκρουση ιδεολογιών, αλλά στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο χθες και το μέλλον του τόπου. Ανάμεσα στο τέλμα και στο ξεπέρασμα της κρίσης. Ανάμεσα στα οργανωμένα συμφέροντα των λίγων και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Στόχος μας είναι να μειώσουμε δραστικά τα κρατικά ελλείμματα. Να δημιουργήσουμε μια οικονομία ανταγωνιστική, που να αναπτύσσεται δυναμικά. Με τη συνεργασία του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Με μοχλό την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων. Με γνώμονα μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους Έλληνες. Και στο στόχο αυτό δεν χωρούν συμβιβασμοί».
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημόσιο τομέα, όπως είναι σήμερα, διογκωμένο, σπάταλο, αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό που διευρύνει τα ελλείμματα, προσθέτει νέα βάρη στους φορολογούμενους, εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και αποτελεί τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα των Ελλήνων.
Προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, είναι η ανασυγκρότηση και η ουσιαστική επανίδρυση του κράτους. «Στηρίζεται στην κοινή διαπίστωση ότι η σημερινή Δημόσια Διοίκηση αποτελεί έναν από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την πρόοδο της χώρας. Στηρίζεται στις συνέπειες που έχει η γραφειοκρατία στην καθημερινή ζωή του πολίτη, στις καθημερινές συναλλαγές του με το κράτος».
Αίτημα όλων των Ελλήνων και δέσμευση της Νέας Διακυβέρνησης είναι η μετάβαση σε ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής: «Ένα κράτος στο πλευρό του πολίτη. Ένα κράτος δίκαιο, διαφανές, αξιόπιστο. Ένα κράτος το οποίο, στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς, να προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, να κινητροδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Ένα κράτος μοχλό για τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής και αξιόπιστης κοινωνικής πολιτικής. Μια δημόσια διοίκηση λειτουργική και ευέλικτη, που θα σέβεται τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη και τα χρήματα των φορολογουμένων».
Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημαντικότατο έργο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, επιτελούν ήδη τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία αναβαθμίζονται και μετεξελίσσονται σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.
«Το όραμά μας για το κράτος είναι σαφές, είναι ξεκάθαρο: Κράτος με μικρότερη παρουσία στην οικονομία, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κοινωνική του παρέμβαση».