Ο Τζόσουα Γουόνγκ, ηγέτης των φοιτητών το πρόσωπο του οποίου έγινε το σύμβολο του κινήματος για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ το 2014, κρίθηκε ένοχος για τον ρόλο του στη διαδήλωση που έγινε η αφετηρία για την τεράστια κινητοποίηση, σε μία υπόθεση που θεωρείται πολιτική δίωξη.
Το δικαστήριο της κάποτε βρετανικής αποικίας που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 ανακοίνωσε την απόφασή του σε μία στιγμή που όλο και περισσότεροι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν την εντύπωση ότι το Πεκίνο ενισχύει τον έλεγχό του επί της ζώνης.
Ο Τζόσουα Γουόνγκ, σήμερα 19 ετών, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 σε παράνομη συγκέντρωση, για παραβίαση μαζί με άλλους φοιτητές της μεταλλικής μπαριέρας και είσοδο στην Civic Square, εντός του κυβερνητικού συμπλέγματος.
Η ενέργεια αυτή έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του μαζικού κινήματος για τη δημοκρατία που έγινε γνωστό ως «εξέγερση των ομπρελών», όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά του πλήθους.
Η ενοχή του επισείει ποινή μέχρι και πενταετούς φυλάκισης.
Ο Αλεξ Τσόου και ο Νέιθαν Λόου, άλλες μορφές του κινήματος, καταδικάσθηκαν επίσης για συμμετοχή στη διαδήλωση.
«Οποια και να είναι η ποινή που θα επιβληθεί, θα συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της κυβερνητικής καταστολής», δήλωσε ο Τζόσουα Γουόνγκ. «Γνωρίζουμε ότι το να αντιταχθούμε στο μεγαλύτερο κομμουνιστικό καθεστώς στον κόσμο είναι μία μακροχρόνια μάχη για τη δημοκρατία».
Οι τρεις ηγέτες του φοιτητικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ απελευθερωθήκαν με εγγύηση και θα παρουσιασθούν στο δικαστήριο στις 15 Αυγούστου για να μάθουν την ποινή που θα τους επιβληθεί.
Το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τον Οκτώβριο 2014 τη σοβαρότερη πολιτική του κρίση από την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παρέλυσαν επί δύο μήνες ολόκληρες συνοικίες ζητώντας καθολική ψηφοφορία για την εκλογή του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ το 2017.
Παρά τη διεθνή απήχηση του κινήματος για τη δημοκρατία, το Πεκίνο δεν προχώρησε σε καμία παραχώρηση.
Απέναντι σε αυτή την αποτυχία, η οργή και η απόγνωση έχουν κερδίσει στο μεταξύ έδαφος μεταξύ των νέων που ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Εκτοτε, ο κ. Γουόνγκ και ο κ. Λόου έχουν ιδρύσει νέο κόμμα, το Demosisto, με αίτημα την αυτοδιάθεση της ημιαυτόνομης περιοχής, ενώ άλλοι ακτιβιστές φθάνουν μέχρι την ανεξαρτησία.
Κατ΄εφαρμογήν των όρων της σινοβρετανικής συμφωνίας, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει ελευθερίες άγνωστες στην κινεζική επικράτεια, υπό το σχήμα «Μία χώρα, δύο συστήματα», που θα ισχύσει θεωρητικά μέχρι το 2047, ενώ υπάρχει η εντύπωση ότι αυτές οι ελευθερίες ήδη φυλλορροούν.
Η ένταση ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα έπειτα από τις εκρηκτικές αποκαλύψεις βιβλιοπώλη του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε «εξαφανισθεί» επί μήνες για τις συνθήκες κράτησής του στην ηπειρωτική Κίνα, χωρίς πρόσβαση στην οικογένειά του και σε δικηγόρο.
Ο Λαμ Γουίνγκ Κι εξαφανίσθηκε στο τέλος του 2015 με τέσσερις υπαλλήλους εκδοτικού οίκου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι επανεμφανίσθηκαν στη συνέχεια στην ηπειρωτική Κίνα.