Επιτακτική αναγκαιότητα θεωρεί το 88% των πολιτών την επαναφορά του πλαισίου των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, καθώς και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), σύμφωνα Πανελλήνια Συνδρομητική Έρευνα που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ στο πεδίο της αγοράς εργασίας.
Όπως προκύπτει από τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων, ανεξάρτητα τόσο από το κομματικό πρόσημο της ψήφου τους στις Εθνικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, όσο και από την (αυτο)τοποθέτησή τους στο πολιτικό φάσμα, θεωρούν τη Συλλογική Αυτονομία απαραίτητη προϋπόθεση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το υψηλότερο (91%) ποσοστό υποστήριξης της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) καταγράφεται στους νέους 18 έως 34 ετών, στην ηλικιακή ομάδα δηλαδή που, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με φαινόμενα μαζικής ανεργίας, ακραίας ευελιξίας ή υπαμειβόμενης απασχόλησης.
Αυτό, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, αναδεικνύει ξεκάθαρα την αναντικατάστατη λειτουργία της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης αφενός ως θεσμικό μηχανισμό υποστήριξης της ένταξης και παραμονής στην αγορά εργασίας, και αφετέρου σαν κρίσιμο εργαλείο διαφύλαξης της αξιοπρεπούς δουλειάς σε πείσμα όσων εγκληματικά και ανεδαφικά συνεχίζουν να συνδέουν την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την αύξηση της απασχόλησης.
ΓΣΕΕ
Σύμφωνα με την έρευνα, η αποκατάσταση του πλαισίου των ΣΣΕ αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των ερωτώμενων, όποια θέση κι αν κατέχουν στην αγορά εργασίας, στην παραγωγική δραστηριότητα και αλυσίδα (Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Γεωργοί, Μισθωτοί ΙΤ& ΔΤ, Άνεργοι, Φοιτητές, Νοικοκυρές, Συνταξιούχοι). Η ΓΣΕΕ τονίζει πως είναι χαρακτηριστικό και δηλωτικό του καθολικού της χαρακτήρα ότι με αυτή συντάσσονται το 82% των Ελεύθερων Επαγγελματιών και το 90% των Αγροτών.
Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, αυτό της αδήλωτης εργασίας, το 85% των ερωτώμενων κρίνουν ότι στην καταπολέμησή της δύναται να συμβάλλει η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά και η επιβολή υψηλών προστίμων στους παραβάτες.
Η συνομοσπονδία χαρακτηρίζει επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η πάγια θέση της για την επιβολή υποχρεωτικού αριθμού εργαζομένου (τεκμήρια) ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κοινή γνώμη.
Το 61% των ερωτώμενων θεωρούν την υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου καθοριστική για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι η τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σταθμισμένο δείγμα (φύλο, ηλικία, ψήφο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) 1.201 ατόμων ηλικίας από 18 και άνω.