Η Τουρκία θα ξεριζώσει απόλυτα από το σώμα της το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ώστε «να μην μπορέσει ποτέ να ξαναπροδώσει τη χώρα», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τρίτη, δεσμευόμενος ότι θα παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ αποδείξεις που θα οδηγήσουν σε έκδοση του ιμάμη.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του κ. Γιλντιρίμ κατηγορούν τον κ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ζητούν από τις ΗΠΑ την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές.
Ο κ. Γιλντιρίμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν απλώς ότι θα εξετάσουν το αίτημα έκδοσης, ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην καταπολέμηση της δημοκρατίας.
Πρόσθεσε δε ότι το πραξικόπημα της Παρασκευής είναι πρωτόγνωρο στην τουρκική ιστορία, καθώς μεταξύ άλλων στοχεύθηκαν και άμαχοι.
«Όχι αντεκδίκηση»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απέρριψε ωστόσο κάθε «πνεύμα εκδίκησης» προς τους πραξικοπηματίες οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν την εξουσία το βράδυ της Παρασκευής, απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό του κράτους δικαίου.
«Κανείς δεν μπορεί να διαπνέεται από ένα πνεύμα εκδίκησης, ένα τέτοιο πράγμα είναι εντελώς απαράδεκτο στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ σε ομιλία του στην Άγκυρα.
«Σήμερα, έχουμε ανάγκη για ενότητα», πρόσθεσε ο κ. Γιλντιρίμ έπειτα από συνάντηση με τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντροαριστερού - κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης γίνονται έπειτα από τη δημοσίευση εικόνων που δείχνουν τους αντιπάλους του πραξικοπήματος να χτυπούν στρατιώτες που παραδόθηκαν.
«Εξέφρασα την ανησυχία μου στον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα, νομίζω πως οι βίαιες πράξεις που διαπράχθηκαν σε βάρος στρατιωτών που δεν υπάκουσαν σε διαταγές είναι άδικες», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κιλιτσντάρογλου.
Ο κ. Ερντογάν εξάλλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα δεχόταν την επαναφορά της θανατικής ποινής εάν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσιζε κάτι τέτοιο.
Χιλιάδες στρατιωτικοί και δικαστές τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, από τους οποίους 118 ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
«Ναι» στη θανατική ποινή από την εθνικιστική Άκρα Δεξιά
Ο ηγέτης της κεμαλικής εθνικιστικής Άκρας Δεξιάς δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση αν αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή.
«Αν το κυβερνών AKP είναι έτοιμο για το θέμα της θανατικής ποινής, τότε είμαστε κι εμείς», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στους βουλευτές του κόμματός του. Το MHP είναι τρίτο σε ψήφους και τέταρτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, με 40 έδρες.
Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004 στο πλαίσιο της ώθησης για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
naftemporiki.gr