Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης.
Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που, όπως επισημαίνει, είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς -ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Ετσι, εκφράζει την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.
Ο υπουργός Εργασίας παράλληλα σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982.
Επισημαίνει πάντως ότι το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, προβλέπεται από το Σύνταγμα, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Κατρούγκαλος τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.