Πώς αντέδρασε η Ε.Ε. στη βρετανική απόφαση

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 20:22
UPD:21:10
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος μέσω του κοινοβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο, παρά την απόφαση της Βρετανίας να αναβάλει το δημοψήφισμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/06/1058465.htm .

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βαρσοβία. Η Πολωνία θα προχωρήσει στην διενέργεια δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ανταμ Ρότφελντ.

«Οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί ή οι Βρετανοί δεν μπορούν να πάρουν απόφαση για λογαριασμό μας», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας θέλει το δημοψήφισμα να διενεργηθεί στις 9 Οκτωβρίου μαζί με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλά η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα είναι η νικήτρια των προσεχών εκλογών, θέλει να καθυστερήσει το δημοψήφισμα μέχρι το 2006 ή να μη γίνει ποτέ.

Το Λουξεμβούργο και η Δανία έχουν προγραμματίσει δημοψηφίσματα τους προσεχείς μήνες.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, εκτίμησε ότι η βρετανική απόφαση δεν θέτει τέλος στην διαδικασία επικύρωσης αλλά πρόκειται απλώς για μια διακοπή.

Η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος δεν είναι «νεκρή» μετά την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει το δημοψήφισμά της, υποστήριξε ο προεδρεύων της Ε.Ε., πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα ήταν αν η βρετανική κυβέρνηση ήθελε να εγκαταλείψει τη διαδικασία, όμως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας «η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να περιμένει να δει ποια συνέχεια θα δώσουν τα άλλα κράτη μέλη στη διαδικασία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής» στις 16 και 17 Ιουνίου.

Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της επικύρωσης, δήλωσε η γαλλίδα υπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κατρίν Κολονά.

«Αυτό είναι ένα θέμα που άπτεται της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί ένα κράτος -μέλος να αποφασίζει για λογαριασμό των άλλων, ή να παρεμποδίζει τη διαδικασία της επικύρωσης μιάς συνθήκης, που έχει υπογραφεί από τους ηγέτες των 25 κρατών μελών της», σημείωσε.

«Ως τώρα δεν άκουσα ένα κράτος-μέλος να δηλώνει πως προτίθεται να λάβει οριστική απόφαση. Αντίθετα όλες οι ενδείξεις που έχω εκ μέρους των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, είναι ότι η επιθυμία τους είναι το θέμα αυτό να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή