Π. Κουρουμπλής: Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κανείς να βάλει, αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 21:17
UPD:21:24
SOOC/Nick Paleologos

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί μία Επιτροπή για να εξεταστεί το θέμα της ψήφου των ομογενών, την οποία έχει προτείνει με τροπολογία του το Ποτάμι (φωτ. αρχείου).

A- A A+

«Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κανείς να βάλει, οι αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία είναι απαγορευτικοί για τέτοιους είδους σκέψεις» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας για την απλή αναλογική στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί μία Επιτροπή για να εξεταστεί το θέμα της ψήφου των ομογενών, την οποία έχει προτείνει με τροπολογία του το Ποτάμι, ενώ επεσήμανε ότι η κατάτμηση των περιφερειών και η δημιουργία ισοδύναμων περιφερειών, στην οποία αναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει την αρνητική στάση του, χρειάζεται για να υπάρξει απόλυτη ισότητα της ψήφου.

Ο κ. Κουρουμπλής επέκρινε την στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν μπόνους; Τους αφορά; Όχι. Αν υπάρξει μπόνους, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για σας ή η συμμετοχή σας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση;», είπε και πρόσθεσε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ αυστηρός».

«Θα περίμενα η Ν.Δ., ένα κόμμα που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα ερχόταν στη Βουλή κομίζοντας κάποιες διαφοροποιήσεις που θα έδιναν την αίσθηση ότι αντιλαμβάνεται την έννοια της ισοδυναμίας της ψήφου», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε».

Υπενθύμισε δε πως «μετά το 2009 ακόμα και με τις 50 έδρες δεν εξασφαλίσθηκαν συνθήκες κυβερνησιμότητας και αναγκάσθηκαν κόμματα με διαφορετικές ιδεολογίες να συνυπάρξουν. Αυτό δεν το καταλαβαίνει η Ν.Δ.».

«Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει πλέον παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού πολιτισμού που τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Αυτή την διεργασία πρέπει να την εκφράσουμε μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα που κυρίως θα κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της κοινωνίας που έχει αποστρέψει το βλέμμα του από την πολιτική. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνοντας ότι «κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν ισχυρές και μονοκομματικές, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση. Και έτσι έχουμε τις αποδεσμεύσεις των πολιτών από τις σχέσεις τους με τα κόμματα». «Δεν πείθει ο αληθοφανής και λογικοφανής λόγος της Ν.Δ.», συμπέρανε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή