Οι δημιουργοί απέναντι στον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 19:54
UPD:19:57

Νομοσχέδιο το οποίο αναφέρεται στα πνευματικά δικαιώματα και αναμένεται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, ενώνει την πλειοψηφία των δημιουργών, οι οποίοι έπειτα από μια πρώτη επιστολή, στις αρχές του μήνα  - που έμεινε αναπάντητη,  απευθύνονται εκ νέου προς τον υπουργό Πολιτισμού.

A- A A+

«Είμαστε απέναντι σε ένα νόμο που με τεχνικές ακροβασίες, αντί να μεταρρυθμίσει, θα καταλήξει με βεβαιότητα να αποσυντονίσει και ίσως να κλονίσει ανεπανόρθωτα βασικές λειτουργικές του συστήματος είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων μας», αναφέρει - μεταξύ άλλων - επιστολή δημιουργών προς τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Νομοσχέδιο το οποίο αναφέρεται στα πνευματικά δικαιώματα και αναμένεται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, ενώνει την πλειοψηφία των δημιουργών, οι οποίοι έπειτα από μια πρώτη επιστολή, στις αρχές του μήνα  - που έμεινε αναπάντητη,  απευθύνονται εκ νέου προς τον υπουργό Πολιτισμού. Την επιστολή – που υπογράφουν περισσότεροι από 200 δημιουργοί – διαβιβάζουν στον υπουργό οι   Μίμης Πλέσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Πορτοκάλογλου.

Η επιστολή των δημιουργών

«Kύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επιστολής μας της 1ης Ιουλίου 2016, η οποία δεν έτυχε απάντησής σας, σας αποστέλλουμε δεύτερη επιστολή.

Ευελπιστούμε να έχουμε την απάντησή σας , αυτή τη φορά, για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας.

Μίμης Πλέσσας

Λευτέρης Παπαδόπουλος

Θάνος Μικρούτσικος

Φίλιππος Πλιάτσικας

Νίκος Πορτοκάλογλου
 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του νομοσχεδίου που υποτίθεται ότι ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα.

Σας στείλαμε ήδη μια επιστολή σχετικά με την απαράδεκτη διάταξη περί διαμεσολάβησης- διαιτησίας που υπέγραψαν 150 δημιουργοί από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού χωρίς να λάβουμε απάντηση.

Με αγωνία βλέπουμε σε δημοσιεύματα (ΕΦ.ΣΥΝ.) ότι την ίδια ανησυχία μοιράζονται βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνοντας σοβαρές προτάσεις επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ο προβληματικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης διάταξης του δημοσιοποιημένου νομοσχεδίου, σημειώνοντας παράλληλα την ισχυρότατη αντίδραση για το σημείο αυτό, που δέχθηκαν από σχεδόν το σύνολο των ΟΣΔ αλλά και εμάς τους καλλιτέχνες. Σημειώνουν χαρακτηριστικά (το δημοσίευμα αναφερόμενο στην πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ):

«Το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργεί ανασφάλεια ότι θα προκληθεί εμπλοκή στην είσπραξη των δικαιωμάτων και ότι οι χρήστες θα αρνούνται να πληρώνουν.

Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερο να απαλειφθεί αυτή τη στιγμή και να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διατυπωθεί με σαφέστερο και πειστικότερο τρόπο».

 

Ανησυχούμε και θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό πως κατά αυτής της ρύθμισης είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών και η συντριπτική πλειοψηφία των ΟΣΔ (όπως φάνηκε στη διαβούλευση που έκανε το κόμμα σας στη Βουλή). Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν οι χρήστες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να ενοποιηθούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των ΟΣΔ, που άλλωστε ο ίδιος ο ΟΠΙ αδειοδότησε, μη προβλέποντας τα προηγούμενα χρόνια την διαρκή αναστάτωση που θα προκαλούσε στην αγορά.

Εντύπωση μας προκαλεί ότι το σχέδιο νόμου επιστρέφει στη Βουλή χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις, παρά και μετά τις διαφορετικές εισηγήσεις που έχετε δεχτεί.

Όπως και το ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που προτείνει, είχαν προταθεί αρχικά από προηγούμενες κυβερνήσεις. Μοιραζόμαστε επίσης και τις εξής απόψεις, που σύμφωνα με το δημοσίευμα απηχούν και την πρόταση βουλευτών του κόμματός σας:

«Το νομοσχέδιο μπορεί να απορρυθμίσει για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα την αγορά και να καταστήσει προβληματική ή και αδύνατη την είσπραξη και τη διανομή των ποσών που αφορούν πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα. Αφετέρου το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει την αιτία οι εκδότες μουσικής (ουσιαστικά μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού και οι εδώ εκπρόσωποί τους) να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκηση του μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή Οργανισμού είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, δηλαδή της ΑΕΠΙ».

Θεωρούμε άλλωστε κι εμείς πως ένα ενδεχόμενο βίαιο κλείσιμο της εταιρείας ή μια ριζική αλλαγή της νομικής της μορφής θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για όλο τον κλάδο μας.

Κε υπουργέ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Δημιουργών έχει τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο που φέρνετε. Από τις συζητήσεις που κάναμε στη Βουλή και από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι την ίδια άποψη υποστηρίζει και πληθώρα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μονάχα οι παράγοντες της αγοράς πανηγυρίζουν για την έλευση του νομοσχεδίου και την επικείμενη κατεδάφιση του συστήματος είσπραξης του πνευματικού δικαιώματος.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως κύκλοι που στην ουσία αδιαφορούν για την τύχη του Ελληνικού τραγουδιού παρεμβαίνουν στο νομοθετικό σας έργο, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο προοδευτικός χώρος μοιράζεται τις επιφυλάξεις και τους φόβους μας.

Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, της εποπτείας και του δημοκρατικού ελέγχου όλων ανεξαιρέτως των ΟΣΔ από τους δημιουργούς.

Είμαστε όμως απέναντι σε ένα νόμο που με τεχνικές ακροβασίες, αντί να μεταρρυθμίσει, θα καταλήξει με βεβαιότητα να αποσυντονίσει και ίσως να κλονίσει ανεπανόρθωτα βασικές λειτουργικές του συστήματος είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων μας.

Σας θυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή οδηγία δεν έχει ενσωματωθεί στις περισσότερες χώρες. Εσείς όμως, χωρίς να έχετε συζητήσει στην ουσία με κανέναν μας, επιχειρείτε να ψηφίσετε βεβιασμένα έναν προβληματικό νόμο μέσα στο καλοκαίρι, μια εποχή που πολλοί από εμάς λόγω συναυλιών αναγκαστικά βρισκόμαστε μακριά από τα κέντρα αποφάσεων.

Το ελληνικό τραγούδι όμως είναι εδώ, είναι δυνατό και δε θα υποκύψει. Μόνο τη φωνή μας έχουμε και αυτή θα χρησιμοποιήσουμε.

Προτεινόμενα για εσάς