Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ρεουβέν Ριβλίν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ.
«Είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ θερμή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ στην οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι μια πολιτική η οποία υιοθετήθηκε από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. «Σταθήκαμε ιδιαίτερα και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Μια οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», σημείωσε.
Αναφέρθηκε ακόμη στον τουρισμό, έναν κλάδο στον οποίο - όπως είπε - η διακρατική συνεργασία μπορεί να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. «Ήδη 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως, πολύ σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των υδάτων», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι στη συνέχεια της επίσκεψής του θα επισκεφθεί εταιρείες start ups, για να διαπιστώσει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. «Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε δει από την κυβέρνηση στον τομέα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αλλά σίγουρα το Ισραήλ μπορεί να μας διδάξει πολλά για το πώς στηρίζονται νέες επιχειρήσεις, πώς μεγαλώνουν, πώς προσελκύουν κεφάλαια και πώς τελικά δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία σήμερα, επισήμανε.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Μητσοτάκης και Ριβλίν συμφώνησαν ότι ο λαϊκισμός καταστρέφει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να διορθωθούν προβλήματα της χώρας. Ειδικότερα, ο κ. Ριβλίν, αναφερόμενος στα ζητήματα τρομοκρατίας, τόνισε την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ισλαμικό Κράτος και το Ιράν.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισε ότι μια πολυεπίπεδη οικουμενική κρίση φέρνει κρίση και στις κοινωνίες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στην τρομοκρατία. Επίσης, τόνισε στον κ. Ριβλίν την ανάγκη οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ να γίνουν ισχυρότερες και στενότερες, επισημαίνοντας ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περιοχή και είναι σημαντικό για τους λαούς μας να έχουμε ηρεμία.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης της Ν.Δ. για έξοδο από αυτήν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων από το Ισραήλ.
Αύριο, Δευτέρα 11 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα μεταβεί και στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία.