Tην πρόθεσή του να θέσει και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο επί του σχεδίου του για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
«Σε σχέση με την έκθεση που υπέβαλα πέρυσι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ακούσατε τον κ. Πρωθυπουργό που εξέφρασε την απογοήτευσή του. Είναι ένα θέμα που θα θέσω ξανά στο Συμβούλιο όταν το ενημερώσω για την κατάσταση των καλών μου υπηρεσιών και ελπίζω ότι θα αναλάβει δράσει επ' αυτού», δήλωσε ο κ. Ανάν.
Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με το θέμα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ανάν αφού ανέφερε ότι στο σχέδιό του υπήρχαν προτάσεις για τη χαλάρωση της απομόνωσης και ότι η Ε.Ε. και άλλοι έδωσαν ενδείξεις ότι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στη «βόρεια Κύπρο» -όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη-, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα το κάνουν.
«Νομίζω ότι το πρώτο εμπόδιο θα είναι να εργαστούμε με το Συμβούλιο πάνω στην έκθεση αυτή και να εξασφαλίσουμε την υιοθέτησή της», πρόσθεσε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Ανάν υπενθύμισε την πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή του βοηθού γ.γ. του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για να συζητήσει όπως είπε τις προοπτικές για τη μελλοντική ειρήνη στην περιοχή. Όπως είπε ο κ. Ανάν, ο κ. Πρέντεργκαστ του έχει υποβάλει την έκθεσή του για την περιοδεία του σε Κύπρο, Αθήνα και Αγκυρα, την οποία και θα μελετήσει πολύ προσεκτικά για να αποφασίσει ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά του.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή που θα τον κάνει να αναθερμάνει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο κ. Ανάν είπε πως οι καλές του υπηρεσίες ήταν πάντοτε διαθέσιμες. «Ηταν ζήτημα περιβάλλοντος, καταλληλότητας και ετοιμότητας των μερών για δέσμευση και δέσμευση με νόημα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πρόοδο'», σημείωσε.
Μετά τα δημοψηφίσματα, πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, χρειαζόταν μια παύση ώστε ο κόσμος να αναλογιστεί, να αφεθεί η κατάσταση να κατευνάσει και να κάνουμε μια εκτίμηση και αυτό είναι που έχουμε κάνει. Σε ερώτηση αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ο γενικός γραμματέας απάντησε καταφατικά.
Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Τουρκία έχει πει πως θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκυπρίους και «έχουμε εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση».
Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως οι Τουρκοκύπριοι, σε αντίθεση με τους Ελληνοκυπρίους, υπερψήφισαν το σχέδιο και πως «παρά το “όχι” οι Ελληνοκύπριοι έγιναν δεκτοί ως μέλος της Ε.Ε., ενώ από την άλλη η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων ακόμη συνεχίζεται».
Αναφερόμενος στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ μετά τα δημοψηφίσματα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως «είμαστε απογοητευμένοι που το ΣΑ δεν υιοθέτησε ακόμη αυτή την έκθεση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση, να υπάρξει υιοθέτηση και προσβλέπουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Προσδοκούμε να υπάρξει μια συνολική, διαρκής και δίκαιη ειρήνη και διευθέτηση στην Κύπρο».
Τουρκική πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο κ. Ερντογάν δεν έθεσε ακριβώς ως προϋπόθεση για την υποστήριξη σε νέα πρωτοβουλία του γ.γ. στο Κυπριακό την υιοθέτηση από το ΣΑ της περσινής έκθεσης Ανάν.
«Είπε ότι θα μπορέσει να γίνει καλύτερα κατανοητή η ανάγκη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων αν το ΣΑ υιοθετήσει την έκθεση, με τις εισηγήσεις του γ.γ. για τα μέτρα άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε η ίδια πηγή.
Πηγή ΚΥΠΕ