Κατά της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος μίλησε σε ομάδα δημοσιογράφων που επισκέφθηκε τη Μπρατισλάβα, με αφορμή την ανάληψη της κυλιόμενης προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας της Σλοβακίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η «ισορροπημένη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».
Ο κ. Φίτσο ανέφερε ότι ορισμένες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως η κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία των κρατών-μελών και άλλες όχι. «Είναι ατυχές και παραπλανητικό εάν πούμε ότι η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι αποδεκτή από τα κράτη-μέλη», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι είναι «παράλογη» η πρόταση της Επιτροπής για επιβολή προστίμων στα κράτη - μέλη που δεν υποδέχονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, σύμφωνα με τον μηχανισμό ποσοστώσεων.
Ο κ. Φίτσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της άτυπης συνόδου κορυφής τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να λαμβάνονται από δύο ή τρεις χώρες, αλλά από όλα τα μέλη της, είτε είναι αυτά παλιά, είτε καινούργια.
Υποστήριξε ακόμη ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος γίνεται στη Μπρατισλάβα, γιατί «οι Βρυξέλλες έχουν συνδεθεί με αρνητικές έννοιες». «Εκτός Βρυξελλών μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για τα θέματα που μας απασχολούν και να προετοιμάσουμε τις μελλοντικές αποφάσεις», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν «μεγάλες προσδοκίες» από αυτήν τη συνάντηση.
«Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι κατά της πολιτικής που ακολουθείται στο μεταναστευτικό. Πρέπει να δώσουμε μία καινούργια διάσταση στο εν λόγω ζήτημα», σημείωσε.
Ερωτηθείς εάν μοιράζεται την άποψη ότι η Επιτροπή δεν θα πρέπει να έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, απάντησε ότι «οι Βρετανοί αντέδρασαν στην ευρωπαϊκή πολιτική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Είναι καθήκον μας να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις και για τις δύο πλευρές μεταξύ μας», τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.