Λίγο μετά από τις 21.00 ώρα Ελλάδας (20.00 ώρα Βρυξελλών) ξεκίνησε το δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε., στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και με το Brexit να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα μετανάστευσης, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ενιαία ψηφιακή αγορά, σύμφωνα με τον Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Με δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της Συνόδου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άσκησαν νέες πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «ναι» των Βρετανών πολιτών στο Brexit.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.
Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι, ούτε άτυπες, ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και έδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο».