Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 00:18
UPD:17:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πιστεύει στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις», ενώ περιέγραψε ως τέτοια την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Στην ανάγκη χάραξης μιας «εθνικής γραμμής» για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά από το 2018, στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, έκανε λόγο για «εγκληματική» απλή αναλογική και για «συνταγή ακυβερνησίας», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί να βάλει «"βόμβα" στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος της χώρας».

«Εγώ, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας, ενώ τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015 αλλά δεν τον έκανε γιατί τότε «πίστευε ότι τον βόλευε».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο δεν θα υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, όπως απαιτείται για να τεθεί άμεσα σε ισχύ. «Πιστεύω στις σταθερές κυβερνήσεις και στο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

«Η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει "φρένο" στην προοπτική της Ν.Δ.», συνέχισε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αρνητικός. «Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο», πρόσθεσε.

«Να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι πρέπει να γίνουν «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» που θα θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Επεσήμανε επίσης ότι βασική διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οτι «εμείς ξέρουμε πώς να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα», ενω κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «τορπιλίζει» τον διάλογο. Παράλληλα, του καταλόγισε ότι «δεν πιστεύει στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις», ενώ περιέγραψε ως τέτοια την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα σημείωσε ότι «υπολείπεται σε ποιότητα υπηρεσιών», ενώ είπε ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός που πραγματοποίησε ελέγχους για πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά και υπογράμμισε πως όσοι πιάστηκαν με πλαστά πτυχία θα πρέπει να φύγουν από το δημόσιο. «Δεν αξίζουν να είναι στο δημόσιο και πρέπει να φύγουν. Οριζόντιες απολύσεις δεν θα γίνουν. Δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη κατανομή του προσωπικού», είπε.

«Όταν υπερφορολογείς, μειώνονται τα κρατικά έσοδα»

«Όταν υπερφορολογείς, μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Αυτό το ξέρουν όλοι, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ θα τονώσει την αγορά ακινήτων.

Αναφερόμενος στους πολίτες, είπε ότι «σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν την ευθύνη των επιλογών τους και οι ηγεσίες την ευθύνη τήρησης των υποσχέσεών τους», ενώ ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κινηθώ σε μετεγγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεγγραφών βουλευτών βουλευτών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή