του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
«Έξω σημαίνει έξω» και στην πραγματικότητα η όποια καθυστέρηση «κοστίζει στους Βρετανούς» οι οποίοι ήδη είναι αντιμέτωποι με τις πρώτες επιπλοκές στην οικονομία τους, λένε χαρακτηριστικά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνει» η βρετανική προεδρία της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για το 2017.
Πάντως, απαντώντας στην ερώτηση τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι Βρετανοί «μετάνιωναν» και ζητούσαν τη συνδρομή της Ένωσης για μια άλλη τροπή των πραγμάτων, τονίζουν με νόημα: «Η Ευρώπη είναι η μάνα του συμβιβασμού».
Οι ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι η Βρετανία δεν θα υποβάλει την επίσημη αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης πριν από τον Οκτώβριο, προκειμένου να μεσολαβήσουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μετά την επιλογή του Ντέιβιντ Κάμερον να είναι οι νικητές του δημοψηφίσματος εκείνοι που θα διαπραγματευτούν τους όρους αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.
Έπειτα, οι νομικές υπηρεσίες των δύο πλευρών θα έχουν 2 χρόνια στη διάθεσή τους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτή δεν επιτευχθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε η διαδικασία οδηγείται αυτομάτως σε «διαζύγιο». Αν επιτευχθεί μέσα στην περίοδο των 2 ετών, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση της Βρετανίας -η οποία θα είναι πλέον τρίτη χώρα- με την ΕΕ. Θεωρητικά, οι δύο διαδικασίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν παράλληλα.