Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται άμεση αλλαγή πορείας στην Ευρώπη

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 13:30
UPD:16:55
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Την ανάγκη άμεσης αλλαγής πορείας, με βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, «για να υψώσουμε φράγμα στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά, που βρίσκει γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησε η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για δύσκολη μέρα για την Ευρώπη, ζήτησε μια «μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων».

Όπως είπε, το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχθηκε σημαντικό πλήγμα, σημειώνοντας ότι η απόφαση των Βρετανών επιβεβαιώνει μια βαθιά κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη. 

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι τα μηνύματα είχαν σταλεί προ πολλού από πολλές κατευθύνσεις και αναφέρθηκε στις «ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρευναν τις ανισότητες, στην α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών στην προσφυγική κρίση αλλά και στην κρίση χρέους», που, όπως είπε, είχαν δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναρωτηθούμε ποια είναι αιτία, ποιος ευθύνεται για την κρίση αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το έλλειμμα δημοκρατίας, η εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και κατάφωρα άδικων επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα που χωρίζουν την Ευρώπη στον εργατικό και σώφρονα Βορρά και στον δήθεν τεμπέλη Νότο, είχαν ως αποτέλεσμα έναν βαθύ πολιτικό και κοινωνικό διχασμό.

Όπως είπε, αυτό το χάσμα διευρύνεται διαρκώς και η αίσθηση του κοινού μέλλοντος των ευρωπαϊκών λαών δίνει τη θέση του στην επιστροφή στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αδιέξοδο τον δρόμο αυτό και τόνισε πως η απόφαση των Βρετανών «είτε θα είναι το ξυπνητήρι που θα αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης πορείας για τους λαού μας».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, για να υπογραμμίσει πως γι' αυτόν το λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι για λιγότερη Ευρώπη, συνέχισε, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο. «Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε γι το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή