του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Την απλή αναλογική με διατήρηση του πλαφόν εισόδου στο 3% θα προτείνει σήμερα ο ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις του με πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και η τελική του απόφαση, αφού ο Πρωθυπουργός θέλει να δει και να ακούσει και τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων ώστε να διαμορφώσει την τελική του πρόταση.
Η προσπάθεια βέβαια ευρείας συναίνεσης σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση τις προηγούμενες ημέρες έχει πέσει στο κενό τις προηγούμενες ημέρες τόσο λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων, όσο και των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν και στο εσωτερικό κυρίως του κυβερνώντος κόμματος.
Επί της ουσίας το τοπίο είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Η Ν.Δ. δεν θέλει αυτή τη στιγμή αλλαγή του εκλογικού νόμου και για όσα συμφωνεί, όπως για παράδειγμα το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, τα στελέχη της σημειώνουν ότι θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι συζητά μόνο την απλή αναλογική, χωρίς το πλαφόν εισόδου και χωρίς «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων δείχνουν ότι μπορούν να συμφωνήσουν με μία πρόταση Τσίπρα για ένα αναλογικότερο σύστημα με πλαφόν εισόδου και μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων που θα συγκεντρώνει από ένα ποσοστό και πάνω.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνει κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα ο Πρωθυπουργός θα γυρίσει την πλάτη του στην πρόταση των κορυφαίων κομματικών οργάνων όπως η Π.Γ. και πιθανότατα η Κ.Ε. που θα συνεδριάσει το Σάββατο και την Κυριακή υπέρ της απλής αναλογικής.
Ωστόσο, κυβερνητικό στέλεχος, προειδοποιεί ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αφού το πολιτικό κλίμα είναι ρευστό και η πορεία της οικονομίας είναι εκείνη που θα καθορίσει και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.