Οι επιστήμονες από τη Νότια Κορέα ανέπτυξαν νέα, εξαιρετικά λεπτά ηλιακά κύτταρα, αρκετά εύκαμπτα ώστε να μπορούν να τυλιχθούν γύρω από ένα μολύβι.
Τα νέα ηλιακά κύτταρα θα μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μία νέα γενιά ηλεκτρονικών ειδών, όπως σε «έξυπνα» γυαλιά ή όργανα καταγραφής σωματικής απόδοσης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ημιαγωγούς αρσενικούχου γαλλίου για να κατασκευάσουν τα νέα κύτταρα. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τα κύτταρα απευθείας πάνω σε ένα εύκαμπτο υπόστρωμα χωρίς τη χρήση κόλλας, που θα αύξανε το πάχος του υλικού.
Τα κύτταρα έπειτα συγκολλήθηκαν στο ηλεκτρόδιο του υποστρώματος με την εφαρμογή πίεσης στους 170 βαθμούς Κελσίου και την τήξη ενός «φωτοανθεκτικού» υλικού που δρα ως προσωρινό συγκολλητικό και στη συνέχεια απομακρύνεται.
Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της συσκευής στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια και υπολόγισαν ότι ήταν συγκρίσιμη με παρόμοια, παχύτερα φωτοβολταϊκά.
Τα κύτταρα είναι τόσο εύκαμπτα που μπορούν να τυλιχθούν με ακτίνα ακόμη και 1,4 χιλιοστά.
«Τα φωτοβολταϊκά μας έχουν πάχος περίπου 1 μικρόμετρο», δήλωσε ο Τζόνγκχο Λι, μηχανικός στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Γκουανγκτζού στην Νότια Κορέα. Ένα μικρόμετρο είναι πολύ λεπτότερο από μια μέση ανθρώπινη τρίχα.
Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά είναι συνήθως εκατοντάδες φορές παχύτερα, ενώ τα μέχρι τώρα λεπτότερα κύτταρα είναι δύο έως τέσσερις φορές παχύτερα.
Άλλοι ερευνητές έχουν κατασκευάσει ηλιακά κύτταρα με πάχος περίπου ενός μικρομέτρου, αλλά παρήγαγαν τα κύτταρα με διαφορετικούς τρόπους, για παράδειγμα αφαιρώντας όλο το υπόστρωμα με χάραξη.
Με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο Λι και οι συνεργάτες τους αντί της χάραξης, μπορούν να κατασκευαστούν ιδιαίτερα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά με χρήση μικρότερης ποσότητας υλικών.
Για παράδειγμα, τα λεπτά κύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν σε σκελετούς γυαλιών ή ύφασμα, ανοίγοντας το δρόμο για το επόμενο κύμα φορητών ηλεκτρονικών, σύμφωνα με τον Λι.