«Οι ρυθμίσεις, που με κλειστή τη Βουλή και μέσα σε τριήμερο αργίας προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών και την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, δείχνουν τον απολύτως αντιφατικό και αυταρχικό τρόπο με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση ονομάζοντας “μεταρρυθμίσεις” και “διαρθρωτικές αλλαγές” απλές διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων και το κλείσιμο τρυπών που επιχειρεί να κάνει με πρόχειρο και γι΄ αυτό ανεφάρμοστο τρόπο.
Tα παραπάνω δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, και το ασφαλιστικό των τραπεζών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης τα εξής:
«Η ρύθμιση για τον ΟΤΕ είναι κοινωνικά προκλητική, αντιαναπτυξιακή, αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο. Το δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, αναλαμβάνει το βάρος μιας τυφλής μαζικής εθελουσίας εξόδου με προνομιακούς όρους όχι μόνον ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ, αλλά και με την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (4% των μετοχών του ΟΤΕ) στο ΤΑΠ- ΟΤΕ. Αυτό δεν γίνεται όμως για να ενισχυθεί ένα ασφαλιστικό ταμείο, αλλά ως έμμεση κρατική ενίσχυση του ΟΤΕ, κάτι που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις τράπεζες, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα παρακάτω: «Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί μια ρύθμιση τέτοιας λογικής στον ΟΤΕ, προωθεί μία ρύθμιση της τελείως αντίθετης λογικής για το ασφαλιστικό των τραπεζών ισχυριζόμενη ψευδώς ότι εφαρμόζει δήθεν το νόμο 3029/2002. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το ασφαλιστικό σύστημα και την ανάπτυξη της οικονομίας κάτω από συνθήκες ελεύθερου και ίσου ανταγωνισμού, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα σε δύο καίριους χώρους, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η τραπεζική αγορά. Η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει αμαχητί τον ΟΤΕ σε κάποιον “στρατηγικό επενδυτή” και θέλει να διευκολύνει τράπεζες μεταφέροντας τις εργοδοτικές τους υποχρεώσεις στο κοινωνικό σύνολο και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
»Όπως όμως τονίσαμε και η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι «μια τρύπα στο νερό», γιατί μόλις οι εργαζόμενοι διεκδικήσουν δικαστικά τα δικαιώματα τους, οι τράπεζες είναι και πάλι υποχρεωμένες να εγγράψουν σχετικές προβλέψεις στο παθητικό τους σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Επιπλέον η λύση που επιχειρεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση παραβιάζει ευθέως τα άρθρα 5, 12 και 22 του Συντάγματος και μια σειρά από διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η Ελλάδα. Στην παρ. 6 του άρθρου 6 της προσθήκης που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση ομολογεί την αμηχανία της και το αδιέξοδο στο οποίο αιχμαλωτίζεται προωθώντας το σχήμα αυτό.
»Αντί για αυτά που κάνει η κυβέρνηση πρέπει να εμφανίσει το στρατηγικό της σχέδιο για τον ΟΤΕ και να αποδεχθεί τις συλλογικές συμβάσεις και τη συλλογική αυτονομία στον χώρο των τραπεζών, εφαρμόζοντας πραγματικά τις προβλέψεις του νόμου 3029/2002, τόσο για την κύρια, όσο και για την επικουρική ασφάλιση στις τράπεζες που ρυθμίζεται μάλιστα με ειδική διάταξη του νόμου αυτού. Αλλιώς φτάνουμε στην κωμικοτραγική αντίφαση στον ΟΤΕ η κυβέρνηση να οχυρώνεται πίσω από μία ανυπόστατη και ανεφάρμοστη συλλογική σύμβαση, στις δε τράπεζες να θέλει να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις με μεθόδους νομοθετικού αυταρχισμού».