Σήμερα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Aσφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), στην έδρα της στην Πάρμα.
Στην τελευτή θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΑΑΤ κ. Geoffrey Podger.
«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης αυτής» δήλωσε ο πρόεδρος κ. Μπαρόζο.
«Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να είναι βέβαιοι ότι χρησιμοποιούνται έγκυρες και ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές για να εξασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων και κατ’ επέκταση των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.»
Ο Επίτροπος κ. Κυπριανού τόνισε τα εξής: «Η επίτευξη των υψηλότερων δυνατών προτύπων ασφάλειας των τροφίμων για την προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ευρωπαίοι καταναλωτές επωφελούνται ήδη από το πιο αυστηρό σύστημα ασφάλειας τροφίμων παγκοσμίως, χάρη στην πληρότητα της νομοθεσίας περί τροφίμων της ΕΕ που στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε επιστημονικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε όταν πρόκειται για την προστασία των καταναλωτών της ΕΕ και πρέπει να εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται. Η ΕΑΑΤ μπορεί να παρέχει ποιοτικές και προσιτές επιστημονικές συμβουλές, οι οποίες επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ.»
Η ΕΑΑΤ που ιδρύθηκε το 2002, λειτουργεί από τις αρχές του 2003, παρέχοντας ανεξάρτητες επιστημονικές αξιολογήσεις και συμβουλές, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, στους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών της ΕΕ και για τη λήψη αποφάσεων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η ίδρυση της ΕΑΑΤ ως ανεξάρτητου οργανισμού για την υποστήριξη του έργου των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών, ήταν ένα από τα κυριότερα μέτρα της Λευκής Βίβλου για την ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αρχή, η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 2003, έχει ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, από τη διεξαγωγή επιστημονικών αξιολογήσεων έως τη διάδοση νέων πληροφοριών και τη δικτύωση με άλλους επιστημονικούς φορείς, ιδίως με εκείνους που βρίσκονται στα κράτη μέλη. Με το έργο της η ΕΑΑΤ παρέχει το υλικό στον κύριο «πελάτη» της – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – για να οικοδομήσει το ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων.