του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Την Παρασκευή θα λάβει χώρα στο Μαξίμου η σύσκεψη, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με αποκλειστικό αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, ο Πρωθυπουργός είναι πιο κοντά στο να προτείνει ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, με διατήρηση μόνο του 3% ως πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.
Η πρόταση αυτή θα βάλει στην κυριολεξία «φωτιά στα τόπια», αφού θα αλλάξει πλήρως το πολιτικό τοπίο. Επί της ουσίας δημιουργεί συνθήκες διαμόρφωσης της πολυπόθητης για τον ΣΥΡΙΖΑ «συμμαχίας των 200» στη Βουλή, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές, αφού χωρίς τη Ν.Δ., η οποία έχει προ πολλού τοποθετηθεί υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, και φυσικά χωρίς τη Χρυσή Αυγή, «τα κουκιά είναι μετρημένα»:
Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αριθμεί 153 βουλευτές, ενώ 50 βουλευτές διαθέτουν αθροιστικά τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης (16 ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά, 15 ΚΚΕ, 10 Ποτάμι, εννέα Ένωση Κεντρώων) και υπάρχουν ακόμη τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές (Παναγούλης, Θεοχάρης, Νικολόπουλος, Γρηγοράκος).
Συνεπώς η κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, αν θέλει να συγκεντρώσει η πρότασή της τα 2/3 της Βουλής και ο νεός νέος νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το υπάρχον σύστημα.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι από το καταστατικό του δεν μπορεί να δεχθεί ούτε το πλαφόν εισόδου, ωστόσο η εκτίμηση στο Μαξίμου είναι ότι τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και το ΚΚΕ δύσκολα θα πουν «όχι» σε μία πρόταση για απλή αναλογική και αν το κάνουν θα πρέπει να εξηγήσουν επαρκώς και τους λόγους.
Η πρόταση για απλή αναλογική έχει το πλεονέκτημα ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα φανούν συνεπείς απέναντι σε μια βασική προεκλογική τους δέσμευση και μάλιστα για ένα κορυφαίο ζήτημα που αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται στελέχη όπως ο εκλογολόγος του κόμματος Κ. Πουλάκης, παλιές καραβάνες της Αριστεράς όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και η ομάδα των «53+».