Στη μείωση της τουριστικής κίνησης στο ανατολικό Αιγαίο, λόγω προσφυγικού, αναφέρεται δημοσίευμα της Kölner Stadtanzeiger.
«Κρίση στην Ελλάδα; Όχι στον τουρισμό. Μετά από ένα καλό ξεκίνημα στη σεζόν, ο τουριστικός κλάδος ελπίζει φέτος σε νέο ρεκόρ» γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι «τους πρώτους πέντε μήνες 1,8 εκατομμύρια επιβάτες έχουν αφιχθεί στα 19 ελληνικά αεροδρόμια που εξυπηρετούν διεθνείς πτήσεις».
«Πρόκειται για μία αύξηση 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί ήταν οι Κυκλάδες, που παρουσιάζουν άνοδο 19%. Θετικούς δείκτες ανάπτυξης καταγράφουν επίσης η Κρήτη (+12%) και τα νησιά του Ιονίου (+13%)», συμπληρώνει.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα «η Ελλάδα κερδίζει συν τοις άλλοις από τα προβλήματα ασφαλείας στην Τουρκία και στις βορειοαφρικανικές χώρες. Τον Απρίλιο ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία μειώθηκε κατά 28%. Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται επίσης η Ισπανία και η Κύπρος».
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις στην αισιόδοξη εικόνα του κλάδου: «η προσφυγική κρίση καταστρέφει τον τζίρο ξενοδοχείων και εστιατορίων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Εστιάτορας από την Κω βλέπει «μείωση αφίξεων κατά το ένα τρίτο, λόγω των… άλλων επισκεπτών», όπως λέει.
ΠοιοΙ ακριβώς είναι οι «άλλοι επισκέπτες»; Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Κολωνίας «οι απροστάτευτοι έχουν εξαφανιστεί από την εικόνα της πόλης. Και στα παραλιακά ξενοδοχεία οι επισκέπτες δεν βλέπουν καθόλου πρόσφυγες. Ωστόσο, οι εικόνες του περασμένου καλοκαιριού με τους χιλιάδες μετανάστες που έφταναν καθημερινά στην Κω από την Τουρκία για να κατασκηνώσουν στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, φαίνεται ότι επιδρούν ακόμη».
Στη Λέσβο, ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Περικλής Αντωνίου δηλώνει ότι η διαφαινόμενη μείωση αφίξεων στο νησί κατά 20% «σημαίνει μειώσεις εισοδήματος ή ακόμη και ανεργία για εκατοντάδες οικογένειες».