Σρι Λάνκα: 65.000 οι αγνοούμενοι μετά τον 26ετη πόλεμο με τους «Τίγρεις των Ταμίλ»

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 22:30
UPD:22:44
SHUTTERSTOCK

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, αποτελούμενου από ξένους δικαστές και ερευνητές, το οποίο θα δικάσει εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν στη διάρκεια της πολυετούς σύγκρουσης του στρατού της Σρι Λάνκα με τους αντάρτες Τίγρεις των Ταμίλ.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αναγνώρισε την Τετάρτη για πρώτη φορά ότι τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά από τον πόλεμο που μαινόταν επί 26 χρόνια με τους αντάρτες «Τίγρεις των Ταμίλ».

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρόεδρο Μαϊθριπάλα Σιρισένα έχει συμφωνήσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και να εφαρμόσει μια απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σε έκθεσή του, που δόθηκε πέρσι στη δημοσιότητα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατηγόρησε και τις δύο πλευρές του πολέμου ότι διέπραξαν ωμότητες, περιλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών αμάχων, ειδικά τα τελευταία χρόνια του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, αποτελούμενου από ξένους δικαστές και ερευνητές, το οποίο θα δικάσει εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν στη διάρκεια της πολυετούς σύγκρουσης του στρατού της Σρι Λάνκα με τους αντάρτες Τίγρεις των Ταμίλ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μαχίντα Ρατζαπάκσα, που έχασε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, είχε απορρίψει τις συστάσεις των ΗΕ, υποστηρίζοντας πως επιθυμεί να ερευνήσει τις καταγγελίες περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διεθνή πίεση.

Η αυτονομιστική οργάνωση των Τίγρεων για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) στη Σρι Λάνκα ξεκίνησε να πολεμά το 1983 για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της νησιωτικής χώρας. Οι ένοπλες συγκρούσεις της οργάνωσης με το στρατό της χώρας έληξαν το 2009. Παράλληλα, μια ριζοσπαστική μαρξιστική οργάνωση εξαπέλυσε μια ένοπλη εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση το διάστημα 1987-'89.

«Από το 1994 διάφορες επιτροπές που συστάθηκαν κατέγραψαν πως περίπου 65.000 άνθρωποι αγνοούνται ή δεν έχουν εντοπιστεί νεκροί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρώην πρόεδρος της χώρας Τσαντρίκα Μπανταρανάικε Κουμαρατούνγκα, επικεφαλής της επιτροπής συμφιλίωσης που συνέστησε η σημερινή κυβέρνηση. «Θα καταρτίσουμε έναν οριστικό κατάλογο των αγνοουμένων», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα πως θα καλέσει τους οικείους των αγνοουμένων να συμπληρώσουν πιστοποιητικά ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται προσωρινά ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αγνοουμένων, καθώς και να αποκτήσουν προσωρινή κηδεμονία των παιδιών αυτών και να υποβάλλουν αιτήσεις για κυβερνητικά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή