Επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέπτυξαν «βιονικά φύλλα» που μπορούν να μετατρέψουν το φως του ήλιου σε υγρό καύσιμο, μειώνοντας έτσι δραστικά την ανάγκη για μεγάλες εκτάσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμων, και καταπολεμώντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή.
Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες για να διαχωρίσει τα μόρια του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο, με το υδρογόνο να μεταφέρεται σε ένα θάλαμο όπου καταναλώνεται από βακτηρίδια. Με την προσθήκη ενός ειδικού μεταλλικού καταλύτη και διοξειδίου του άνθρακα, η διαδικασία παράγει υγρό καύσιμο.
Οι ερευνητές περιγράφουν τη μέθοδο ως μια τεχνητή εκδοχή της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης που χρησιμοποιούν τα φυτά για την παραγωγή ενέργειας από ηλιακό φως, νερό και διοξείδιο του άνθρακα.
Εάν καταστεί οικονομικά βιώσιμη, η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει πετρελαιοπηγές ή καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ντάνιελ Νοσέρα.
«Αυτή η νέα πηγή ενέργειας δε βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τα τρόφιμα για τη γεωργική γη», δήλωσε ο Νοσέρα.
Καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο, βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Περίπου το τέσσερα τοις εκατό της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αντί για τρόφιμα.
Η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων μικροαγροτών σε όλο τον κόσμο που δέχονται πίεση από την επέκταση των καλλιεργειών βιοκαυσίμων μεγάλης κλίμακας, καθώς και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, καταλήγει η έρευνα.
Εξάλλου, νωρίτερα αυτό το έτος, Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν ένα άλλο «τεχνητό φύλλο» που είναι ικανό να απομακρύνει τοξικούς ρύπους από τα λύματα.