Την εκτίμηση ότι έγιναν θετικά βήματα κατά την επίσκεψη στην Αλβανία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα και στον απόηχο των αποδοκιμασιών τη Δευτέρα. «Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα έχουν λύσεις και πρέπει να επιδιώκουμε τη λύση τους, υπάρχουν όμως ορισμένοι οι οποίοι φοβούνται τη λύση των προβλημάτων» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Αποτιμώντας την επίσκεψή του ο υπουργός τόνισε ότι «η εξωτερική μας πολιτική και η ελληνική μας διπλωματία στηρίζεται στη δύναμη που έχει και ότι δεν φοβάται να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα».
Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα «δεν μίλησε καθόλου για το επίμαχο θέμα μαζί μου για το οποίο είχε μιλήσει το προηγούμενο Σάββατο».
Με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, που επανειλημμένα τόνισε ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις με το θέμα των Τσάμηδων, «συζητήσαμε για τη συνεργασία μας, δημιουργήσαμε μία ομάδα από τους γενικούς μας γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη των σύνολο των προβλημάτων και ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου να τα έχουμε λύσει» ανέφερε.
Ο κ. Κοτζιάς, πρόσθεσε, ότι εξήγησε στον συνάδελφό του και στους άλλους συνομιλητές ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αρκεί να συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά και ασφαλώς δεν είναι στοιχείο του ευρωπαϊσμού ο όποιος εθνικισμός».
Σημείωσε πως δεν θα πρέπει «τη στιγμή που εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να λυθούν τα προβλήματα και που οι προτάσεις αυτές σε ορισμένους ακραίους κύκλους δημιουργούν νευρικότητα, να υπάρχουν δυνάμεις στην Αθήνα οι οποίες να πιστεύουν ότι εμείς δεν πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πετυχημένη μας προσπάθεια μόνο και μόνο γιατί μικρές συντριπτικά μειοψηφίες των άκρων έχουν αντιρρήσεις».
Ερωτηθείς αν ο τρόπος και η επιμονή με την οποία έθετε το θέμα των Τσάμηδων η αλβανική ηγεσία και η συγκέντρωση των διαδηλωτών στο ΥΠΕΞ δυσκολεύουν αυτή την προσπάθεια προσέγγισης, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι ορισμένοι κάνουν εξωτερική πολιτική κοιτώντας το εσωτερικό τους μέτωπο.
Πρόσθεσε ότι η Αλβανία μπαίνει σε τροχιά εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου και όλοι κοιτάνε ποιος θα συμμαχήσει με ποιόν προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση.
«Εάν ήταν να κάνουμε εξωτερική πολιτική με στραμμένο το βλέμμα μας στο εσωτερικό της χώρας δεν θα υπήρχε διεθνής διπλωματία. Πρέπει όμως να σας σημειώσω ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν καταλαβαίνουν από εξωτερική πολιτική, δεν γνωρίζουν από διπλωματία αλλά παράγουν «κορώνες» μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν κατά τη γνώμη τους κάποια ακραία ακροατήρια» υπογράμμισε.